digitale kabeltelevisie

« 'Mediabox over de schutting gooien mag' TV Home wordt @Home »Brinkhorst teleurgesteld over uitblijven interoperabiliteit decoders

19 januari 2006

Minister Brinkhorst van Economische Zaken dringt bij de kabelbedrijven aan op het komen tot interoperabiliteit voor decoders. "Dat de door de sector aangekondigde landelijk geldende specificaties voor decoders voor digitale televisie nog steeds niet bekend zijn vind ik een onwenselijke situatie. Dit geldt zowel voor standaard definitie televisie (SDTV) als voor hoge definitie televisie (HDTV)." Dat heeft hij geantwoordt op kamervragen (pdf) van Irrgang (SP) over 'twee standaarden voor HDTV'.

De Vecai heeft in een persbericht van 1 april 2005 bericht dat ze werkten aan interoperabiliteit tussen de Irdeto-decoders en de UPC-decoders voor het tweede en derde televisie toestel; "Het doel is om ervoor te zorgen dat het in de eerste helft van 2006 voor de consument mogelijk is om na verhuizing naar een plaats met elk ander kabelbedrijf, de digitale ontvanger te kunnen blijven gebruiken."

De vragen van Irrgang gingen over de introductie van HDTV, en dat daarvoor twee standaarden zouden ontstaan; [...]Ten tweede is het zo dat de Nederlandse kabelbedrijven allemaal dezelfde standaard voor HDTV zullen gebruiken. Nederland krijgt dus niet twee standaarden voor HDTV. De decoders van UPC verschillen echter wel degelijk van die van de andere kabelbedrijven. Vooral van belang is dat de UPC decoders niet interoperabel zijn met de decoders van de andere bedrijven."

De minister is teleurgesteld dat de standaard er nog niet is, maar omdat het nog geen zomer is is hij vooralsnog nog niet van plan om zelf met voorstellen voor een verplichte set specificaties te komen.

"Dat de aangekondigde landelijke samenwerking voor digitale ontvangers binnen de kabelsector nog steeds geen concrete resultaten heeft opgeleverd is niet in het belang van de consument. De Vecai heeft nogmaals aan mij bevestigd dat wordt gewerkt aan interoperabiliteit. Resultaten van dit overleg zijn echter tot op heden uitgebleven. Ik wil dat de toegezegde specificaties voor decoders voor digitale televisie die in heel Nederland gelden op korte termijn bekend gemaakt worden. Dat consumenten op dit moment bij de aanschaf van digitale televisie apparatuur niet weten waar ze aan toe zijn vind ik een onwenselijke situatie. Ik wil dat de samenwerkende partijen hun verantwoordelijkheid nemen."