digitale kabeltelevisie

« Lokale omroep moet op digitale kabel HD pakket bij Essent 3,95 per maand »UPC begint vandaag met HDTV (maar niet echt)

31 maart 2006

logo upcUPC introduceert vandaag ofificeel digitale HDTV, maar die is in juni pas beschikbaar. UPC telt zo'n 170.000 digitale tv-abonnees. De groeisnelheid stuikt op complexiteit. De introductie van HDTV met de nieuwe HDTV-box van Philips is vanmorgen door algemeen directeur Diederik Karsten van UPC bekendgemaakt bij het congres De Kabel in de 21ste Eeuw in het Okura Hotel in Amsterdam.

HDTV

Klanten van UPC Digital TV die ook HDTV willen ontvangen kunnen zich vanaf morgen inschrijven op www.ervaarhdtv.nl. Ze betalen eenmalig 50 euro voor de UPC MediaBox van Philips. De HD-box is vanaf juni beschikbaar, dus op tijd voor het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Betaalkanalen Film 1 en Sport 1 gaan HD-programma's bieden zonder extra kosten. Sport1 zendt het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland in HDTV uit. De zender zal daarna ook wedstrijden uit de belangrijkste Europese voetbalcompetities en vele andere internationale sportwedstrijden aanbieden in het HDTV-formaat. Begin juni lanceert UPC het HDTV-kanaal van Film1. Daarnaast komt UPC Nederland ook met een betaald pakket HD-kanalen, dat onder meer National Geographic omvat. De prijs hiervoor wordt later bekendgemaakt.

Uitzending gemist

Karsten kondigde vanmorgen ook aan dat UPC, net als KPN, Uitzending Gemist van de publieke omroep op haar digitale tv-kanalen gaat brengen. Volgens Karsten had UPC tegelijkertijd met KPN de overeenkomst met de publieke omroep, maar was KPN eerder met de bekendmaking.

Groei

Inmiddels heeft UPC ruim 170.000 digitale tv-abonnees, het dubbele van eind 2005. De groei gaat hard, maar verloopt niet zonder hoofdbrekens. Zo bekende marketingmanager Erik-Jan Gelink afgelopen week tijdens een seminar over internet-tv dat een aantal klanten nog altijd moeite heeft met de complexiteit. De woordvoerder van UPC bevestigt dit: "We hebben al diverse malen handleidingen aangepast en zullen dit ook binnenkort weer doen. Je hebt toch een groep consumenten die nu eenmaal eerst tien keer om de doos heenlopen voor ze die durven open te maken. En dan heb je er nog die een coax-kabel in de scart-aansluiting proberen te stoppen.Dat is onoverkomelijk. We hebben een groot call-center voor ondersteuning, maar we gaan klanten nu ook zelf nabellen of de installatie is gelukt en of ze tevreden zijn. Relatief valt het aantal problemen wel mee."

Lees verder bij: Planet Multimedia