digitale kabeltelevisie

« NOS komt met digitaal parlementair kanaal 208.900 digitale kijkers bij UPC »Kan het allemaal met kabel digitaal?

11 mei 2006

kabel digitaalDe vijf grootste kabelmaatschappijen zijn een campagne begonnen om de voordelen van digitale kabel uit te leggen. In TV spots is te zien hoe acteurs zich voorbereiden op hun middeleeuwse rol, om het stuk te gaan opvoeren zodra de kijker is thuisgekomen en zijn TV aanzet.

De bijbehorende website is te vinden op kabeldigitaal.nl, en de uitspraken daar stellen de werkelijkheid soms ietwat rooskleurig voor;

"Je zou digitale televisie via de kabel kunnen vergelijken met een film op dvd. De sprankelende beelden en fantastische geluidskwaliteit die u van dvd gewend bent,..." Nergens een opmerking dat e.a. natuurlijk afhankelijk is van de kwaliteit waarmee de signalen aangeleverd worden. Er zijn zeker kanalen die in hoge kwaliteit worden doorgegeven, maar er zijn er ook diverse die niet in de buurt van DVD-kwaliteit (wat dat ook mag zijn, er zijn ook uitermate beroerde DVD's) komen.

"...het PVR systeem, dat binnenkort beschikbaar is. PVR is een nieuw systeem waarmee u gemiste uitzendingen kunt terughalen..." Hier blijkt dus dat de belofte uit de TV-commercial pas binnenkort leverbaar zal zijn.

"Het is maar goed dat uw televisie zoveel kanalen heeft, want uw kabelmaatschappij biedt een indrukwekkend groot zenderaanbod. Voor elk moment van de dag en voor elke gelegenheid heeft uw kabelmaatschappij in het standaardpakket een digitale zender." Alleen een beetje jammer dat je niets aan de voorkeurkanalen van je televisie hebt als je via een aparte decoder kijkt. Zenders kiezen gebbeurt dan volledig met de decoder. (Het zou wat anders zijn als de kabelbedrijven ook televisies met ingebouwde digitale ontvanger en CAM zouden ondersteunen, maar dat doen ze net niet.)

"...Dankzij EPG (Electronic Program Guide) hoeft u niet meer te zoeken. Met hulp van uw afstandsbediening tovert u binnen luttele seconden de gids op uw tv-scherm, tot acht dagen vooruit..." Voor zover ik weet heeft alleen UPC op dit moment een EPG die 8 dagen vooruit gaat, bij de rest geeft de EPG maar 2 dagen in het voren programma-informatie.

"...Wilt u op meerdere plekken in huis digitale televisie via de kabel ontvangen, dan heeft u dus meerdere ontvangers nodig. Uw eigen kabelmaatschappij kan u alles vertellen over de mogelijkheden...." Vergeet men toch even te vermelden dat de meeste kabelbedrijven op zijn minst extra administratiekosten rekenen voor een benodigde extra smart-card (niet bij CAIW waar geen smart-card nodig is voor het basispakket), en dat bij UPC een tweede decoder helemaal niet mogelijk is.

Wie bij google "kabel digitaal" intikt zal overigens niet snel op de site van kabeldigitaal uitkomen. Omdat de navigatie van de site grotendeels in flash is gebouwd zijn veel subpagina's niet voor zoekmachines bereikbaar. Niet dat ik daar over klaag, in april vonden 409 bezoekers via de termen "kabel digitaal" deze site. Alleen de zoekzinnen "private spice", "spice platinum" en "dcb-h360r" scoorden hoger. (Trek uw eigen conclusies over de interesses van de bezoekers, of over de inhoud van deze site.)