digitale kabeltelevisie

« HDTV decoders schaars WK Breedbeeld kanaal »Nog geen HDTV bij UPC

29 mei 2006

HDTVHet gaat niet goed met de commerciële ontwikkeling van HDTV (Hoge definitie televisie) bij UPC. "We zijn volop bezig met testen, maar het werkt nog niet voldoende. De komende krap twee weken tot aan het begin van het WK voetbal, worden enorm spannend", aldus de woordvoerder.

Hij wil niet zeggen wat het euvel precies is met de HD-boxen van Philips. De woordvoerster van Philips kon dat ook nog niet precies duiden.

De berichten over de problemen met de decoders verschenen afgelopen week op het forum van Chelloo.com waar UPC-gebruikers zich verzamelen. Een van de posters weet te melden dat het definitief niet zal gaan lukken met HDTV. UPC zelf ontkent dit, maar probeert alvast wel het aantal gedupeerden te beperken. Volgens de woordvoerder hebben slechts een paar duizend klanten te kennen gegeven HDTV te willen gaan kijken. "En dat was nog maar een voorinschrijving op de website dat ze belangstelling hebben. Er zit nog een stap tussen alvorens ze het werkelijk bestellen." Het WK in HDTV zou UPC gratis uitzenden, daarna moeten klanten gaan betalen.

Samsung

Ondertussen blijken de Samsung HDTV decoders die de andere kabelaars gebruiken ook niet helemaal zonder problemen te zijn. De HDMI aansluiting werkt niet altijd goed met sommige types televisies, het geluid kraakt op hogere resoluties of de HDMI aansluiting werkt helemaal niet. Dat hoeft niet per se aan de Samsung te liggen, de HDMI standaard lijkt nog niet echt stabiel. Er wordt gewerkt aan een software update voor de decoders, maar als het probleem in de televisie zal dat geen oplossing bieden... In de tussentijd kan als 'work-around' de component-aansluiting gebruikt worden.

Bron: Planet Multimedia en TV Home forum