digitale kabeltelevisie

« CAIW breidt digitaal TV aanbod uit in IJsselstein ZiZone site in de lucht »Fusie Casema en Multikabel goedgekeurd

08 september 2006

casema logoDe Europese Commissie gaat akkoord met de overname van Casema en Multikabel door Cinven en Warburg Pincus. Multikabel was eigendom van Warburg alleen. De overname van Essent moet nog worden goedgekeurd.

multikabel logoDe Commissie meent dat de transactie de daadwerkelijke mededinging in Europa niet zal verstoren. De Commissie heeft begrepen dat Casema en Multikabel in verschillende gebieden opereren en dat er dus geen vermindering van concurrentie optreedt.

Maar is nog een aspect dat speelt bij de beoordeling van de overname van Essent Kabelcom door dezelfde partijen. Casema, Essent en Multikabel zijn ook actief in het verwerven van distributierechten. Daar treedt wel een grote schaalvergroting op en versterking van de machtspositie. Bij de verkoop van diensten is dat door de geografische spreiding van hun markten niet het geval.

Met andere woorden, voor de consument maakt de fusie weinig uit, deze kan toch niet tussen de verschillende bedrijven kiezen omdat ze in verschillende gebieden werken. Voor de omroepen maakt het wel uit, want de totale combinatie @Home/Casema/Multikabel wordt zo groot (3.4 miljoen van de totaal 6.1 miljoen kabelaansluitingen) dat ze daarmee ongeveer de toegang tot de nederlandse kijker controleren.

Bron: Planet Multimedia en Webwereld