digitale kabeltelevisie

« UPC gaat nauwer samenwerken met @Home/Casema/Multikabel Liberty TV bij REKAM digitaal »Lokale omroepen op digitale kabel?

22 september 2006

olon logoIn het OLON-jounaal 7 (pdf) aandacht voor lokale omroepen en digitale kabeldoorgifte;

"Op 1 augustus 2006 hadden de lokale omroepen uit Beuningen, Landsmeer en de OLON overleg met UPC over de digitale doorgifte van lokale omroepprogramma’s. Aanvankelijk was het de bedoeling om met de bovengenoemde omroepen en SALTO Amsterdam een test uit te voeren naar de mogelijkheden voor het aanbieden van lokale omroepprogramma’s via het Video On Demand platvorm van UPC. Eventueel zou dit een tijdelijke oplossing kunnen zijn voor het lineair doorgeven van de programma’s in het digitale basispakket. Nu de uitrol hiervan vertraagd is heeft UPC besloten om, parallel aan de uitrol van VOD, zich voor wat betreft de lokale omroepen te gaan richten op de lineaire doorgifte. De aanwezige omroepen zijn gevraagd of ze mee willen werken aan een pilot. OLON heeft nogmaals benadrukt dat de insteek is dat de programma’s van de lokale omroepen, evenals de programma’s van andere must carry omroepen in het basispakket, door UPC (ook) gelijktijdig en onverkort moeten worden doorgegeven in het digitale basispakket. De mogelijkheden van VOD worden gezien als aanvullend en eventueel als een tijdelijke oplossing voor lineaire doorgifte. OLON is in principe dan ook blij dat met name de lineaire doorgifte nu alle aandacht krijgt. Zorgwekkend blijft echter dat het tijdpad voor daadwerkelijke realisatie ontbreekt."

In De Gooi- en Eemlander verwacht Mark Zellenrath van UPC dat zijn bedrijf over enige tijd ook lokale omroepen via digitale weg kan aanbieden. Nu is dat nog niet het geval. ,,Digitale tv staat pas in de kinderschoenen.'' Dat lokale omroepen nu nog niet in het digitale pakket zitten was volgens hem een keuze. ,,Bij het aanbieden van een signaal van een lokale omroep spelen techniek en extra kosten een rol. We zouden over de verdeling van die extra kosten een akkoord moeten bereiken, er wordt al over gesproken met de vereniging van lokale omroepen.''

OLON schrijft kabelexploitanten aan

"Meer dan 50 lokale omroepen hebben de OLON gemachtigd om namens hen een aanvraag in de dienen voor opname van hun lokale uitzendingen binnen het digitale basispakket. De OLON heeft daarom op 21 juli 2006 een dergelijk verzoek neergelegd bij N.V. Casema, Essent Kabelcom, Multikabel B.V. DeltaKabelcomfort, UPC Nederland en Kabel Noord. Kabel Noord heeft inmiddels gereageerd op dit schrijven en meldt ons dat alle radiozenders die Kabel Noord analoog doorgeeft vanaf het begin dat Kabel Noord Digitaal van start is gegaan al digitaal worden doorgegeven en dat dat ook geldt voor de lokale omroepen in dat gebied. Van de overige netwerkbeheerders heeft alleen Casema gereageerd op het schrijven."

Kabelbedrijven zijn volgens de mediawet verplicht lokale en regionale publieke omroepen door te geven. Tot nu toe is digitale doorgifte niet verplicht omdat de meeste kijkers nog analoog kijken.

Ook zorgen regionale omroepen

upc-gelderland.gifOmroep gelderland meldt op teletext dat Provinciale Staten zich zorgen maken over het bereik van omroep Gelderland. UPC geeft de zender alleen door in het extra channel pack, dat 2 euro per maand meer kost dan het basis digitale abonnement. O.a. de VVD wil dat het provinciebestuur druk uitoefent op UPC om TV gelderland 'gratis' beschikbaar te maken.

Bron: OLON Journaal