digitale kabeltelevisie

« Fusie Casema en Multikabel een feit Lokale omroepen op digitale kabel? »UPC gaat nauwer samenwerken met @Home/Casema/Multikabel

20 september 2006

logo upcUPC gaat intensiever samenwerken met andere kabelexploitanten nu Casema en Essent Kabelcom zijn overgenomen door de Britse investeerders Warburg Pincus en Cinven. 'Samenwerking tussen kabelbedrijven is veel gemakkelijker geworden. We hoeven nog maar met één andere speler te praten.' Dat meldt het FD.

UPC vergeet voor het gemak maar even de andere kabelbedrijven zoals Caiw, kabel Noord, Delta. Het lijkt haast alsof UPC van de VECAI af wil....

"Volgens Mike Fries, bestuursvoorzitter van Liberty Global, de moedermaatschappij van UPC, is Liberty Global al druk in gesprek met de investeerders die Casema en Essent Kabelcom samenvoegen tot Nederlands grootste kabelaar met 3,3 miljoen klanten. Er wordt gekeken naar de gezamenlijke inkoop van content, een gezamenlijke lobby bij de Europese Commissie en samenwerking op technologisch gebied. Dat laatste heeft betrekking op de uitrol van kabelmodems en de zogeheten set-top box, het digitale kastje voor bij de televisie. Voor UPC is de samenwerking een breuk met het verleden. Het kabelbedrijf heeft lange tijd eigen standaarden voor digitale televisie en de set-top box trachten door te drukken. Alleen binnen het verbond van kabelaars, de Vecai, werd eendrachtig samengewerkt aan één lobby in Den Haag."

In april 2005 kondigde Rob van Esch van de Vecai al aan dat er samengewerkt zou worden aan een standaard-decoder. Van Esch toen: "Het doel is om ervoor te zorgen dat het in de eerste helft van 2006 voor de consument mogelijk is om na verhuizing naar een plaats met elk ander kabelbedrijf, de digitale ontvanger te kunnen blijven gebruiken." Van dat initiatief is verder nooit meer iets vernomen, het leek vooral bedoeld om de politiek even zoet te houden.

Misschien dat het nu wel lukt, waarschijnlijk heeft UPC als bedoeling om het gebruik van OpenTV ook bij de andere kabelaars te gaan stimuleren/invoeren. Liberty Global is eigenaar van OpenTV.

Bron: fd.nl