digitale kabeltelevisie

« UPC start binnenkort met Digitale Video Recorder L1mburg op kabel REKAM »Publieke omroep komt met 17 themakanalen.

26 oktober 2006

publieke omroep logoDe Publieke Omroep is een groot offensief gestart om zijn digitale kanalen onder de aandacht van het grote publiek te brengen. De meeste van de woensdag aangekondigde 17 kanalen waren al bekend, sommige zijn zelfs al in de lucht. De zenders zijn; 101, 3VOOR12 CENTRAL, 3VOOR12 ON STAGE, Consumenten TV, Cultura ,Dier en Natuur, HilversumBest, Holland Doc, Humor-TV, Journaal24, /Geloven, /Geschiedenis, Nederland-e, Omega TV, Opvoeden doe je zo, Politiek 24, Sterren.nl

"Het is pionieren wat we hier doen", zegt Omroep-bestuurder Ruud Bierman. "We investeren uit eigen zak in innovatie en krijgen daar geen extra geld voor." Er is 12 miljoen euro vrijgemaakt om veelal bestaande tv-uitzendingen te herverpakken voor themakanalen als Holland Doc, 3Voor12, educatiekanaal Nederland-e, Omega TV, Sterren.nl en jongerenkanaal 101. De kabelbedrijven betalen voor een deel mee aan de 12 miljoen euro. Hoeveel dat is maken de partijen niet bekend.
De themakanalen zullen enkel te zien zijn in huishoudens die digitale televisie afnemen bij hun kabelbedrijf. Dat zijn er volgens Vecai-directeur Rob van Esch momenteel 935.000. Omgerekend is dat 27 procent van de huishoudens. Van Esch: "We hebben lang geworsteld om de consument duidelijk te maken dat digitale televisie beter is dan analoog."

Als mogelijk 'show stoppers' voor de doorontwikkeling van digitale televisie noemt de Vecai-baas de wetgever en rechtenorganisaties. Omroepen beschikken over omvangrijke beeldarchieven maar mogen die niet opnieuw uitzenden zonder toestemming van de rechthebbenden zoals Endemol en IdtV. Van Esch omschrijft de onderhandelingen met rechtenorganisaties als 'lastig'.

Bovendien stelt hij: "De Mediawet moet snel veranderen, zodat deze technologieneutraal georiƫnteerd is." Hij doelt er op dat KPN, dat tv gaat verkopen via ADSL2+-product Mine, anders behandeld wordt door de wetgever dan kabelbedrijven.

Basispakket

Ook werd bekend gemaakt dat de meeste themakanalen niet in het basispakket komen en enkel tegen extra betaling te zien zullen zijn. De PvdA wil dat de themakanalen voor iedereen gratis beschikbaar zijn. Tijdens de behandeling maandag van de mediabegroting in de Tweede Kamer gaat PvdA-woordvoerder Martijn van Dam vragen aan minister Maria van der Hoeven (Media) of zij hiervoor wil zorgen.

Van Dam vermoedt dat hiervoor de Mediawet moet worden aangepast, maar vindt daar alle reden toe. "Kijkers moeten niet dubbel hoeven betalen voor publieke tv-programma's. Eerst via hun belastinggeld en vervolgens via hun bijdrage aan de kabelaars. Die zijn namelijk van plan om een deel van de themakanalen in een betaalpakket onder te brengen en wij vinden dat dat absoluut niet kan."

Bron: Emerce, NOS, nu.nl