digitale kabeltelevisie

« @Home 250.000 digitale kijkers, 50% extra pakket Publieke omroep komt met 17 themakanalen. »UPC start binnenkort met Digitale Video Recorder

17 oktober 2006

logo upcUPC is van plan vanaf eind november met een Digitale Video Recorder (DVR)te komen, die haar klanten naast de UPC MediaBox zal worden aangeboden. De DVR is een digitale decoder met daarin een harde schijf. Hiermee kan de klant zelf bepalen wat hij wanneer op zijn televisiescherm wil zien. Met de DVR ontvangt de consument interactieve digitale televisie én kan hij programma's opnemen. De harde schijf biedt ruimte voor minstens 65 uur aan programma's en films. Daarnaast geeft het de klant ook de mogelijkheid om live televisie te pauzeren. De DVR neemt namelijk continu 2,5 uur op van het kanaal dat je op dat moment aan het kijken bent. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om tijdens het kijken naar voetbal toch nog even dat ene mooie doelpunt te herhalen (en om daarna rustig de wedstrijd verder te kijken, zonder een minuut te hoeven missen). Ook kan de kijker rustig zijn favoriete programma verder afkijken nadat hij halverwege dat ene belangrijke telefoontje beantwoord heeft.

Maandelijks betaalt de klant 9,99 euro voor de DVR. Daarnaast heeft de klant een abonnement voor digitale televisie van UPC voor 2,16 euro. De DVR heeft eenmalige activeringskosten van 29,99 euro. Voor de standaard digitale decoder (de UPC MediaBox) bestaat er geen maandelijkse bijdrage boven op de maandelijkse abonnementskosten van 2,16 euro. De DVR blijft, net als de standaard digitale decoder, eigendom van UPC, en kan met regelmatige software updates onderhouden worden.

425.000 'klanten'

Verder meldt UPC dat al ruim 425.000 klanten van UPC voor digitale televisie gekozen hebben. Bij UPC is dit iedereen die de decoder, die ongevraagd wordt toegezonden, in ontvangst genomen heeft. Hoeveel na 6 maanden gratis proef de decoder besluiten te houden en 2,16 per maand meer willen betalen maakt UPC niet bekend; "Een deel van de klanten heeft dit gedaan na de UPC MediaBox zes maanden gratis op proef te hebben gehad."

Verder meldt UPC; "Na overleg met de Consumentenbond en het Ministerie van Economische Zaken zal onder meer de communicatie verder uitgebreid worden, onder andere door een elektronische pop-up schermen te vertonen bij ingebruikname van de digitale decoder, vergelijkbaar met de licenties van computer softwareprogramma's. Ook op deze wijze zal aan het einde van de proefperiode de klant expliciet om bevestiging gevraagd worden of zij gebruik wil blijven maken van de digitale televisie van UPC. UPC Nederland blijft ook de komende maanden in dialoog met alle partijen om de introductie van digitale televisie zo soepel en eenvoudig mogelijk te laten verlopen."

Bron: persbericht UPC