digitale kabeltelevisie

« ZiZone van @Home start vrijdag 10 november om 17.00 uur UPC groei digitaal neemt af »CDA Gouda: snel pluspakket REKAM

10 november 2006

rekamHet CDA in Gouda wil dat de Rekam 'met de meeste spoed' de mogelijkheid biedt van een pluspakket met daarin de BBC-zenders en Discovery Channel. Dat de kabelstichting niet betaalt aan tv-zenders voor doorgifte in het basispakket onderschrijft de fractie, maar dan moet wel de mogelijkheid worden geboden de betaalzenders in een extra pakket onder te brengen, aldus CDA-raadslid Hiskes-Willemse gisteren in de gemeenteraad.

Ze vreest dat mensen anders allemaal een schotelantenne op hun dak plaatsen. ,,En we willen toch geen schotelstad worden.''

De directeur van de Rekam, ir. H. Grooten, is teleurgesteld over de uitspraak van het CDA. Zo wordt, zegt hij, de zwartepiet bij de Rekam gelegd. Het CDA kan beter -samen met de Rekam- de pijlen richten op de tv-zenders die dwars liggen. Grooten zegt dat het pluspakket technisch al klaar is, maar dat de tv-zenders daar niet in willen. De BBC kiest voor een algehele doorgifte en dus algehele betaling. Het pluspakket is een extra abonnement alleen voor wie daar belangstelling voor heeft. Discovery Channel stelt zich op hetzelfde standpunt als de BBC.

Het vreemde daarvan is dat die zender wel via het aparte tv-abonnement van Digitenne zit. ,,Daar doet Discovery dus wel wat het bij ons niet wil.''

Het opzeggen van de algemene auteursrechtenovereenkomst door de BBC en het aanbieden van een losse overeenkomst, leidt er toe dat de Rekam de Britse publieke zenders binnen afzienbare tijd niet meer mag doorgeven. De kabelstichting heeft al sinds haar oprichting het beleid dat niet wordt betaald voor zenders, anders dan via de landelijk afgesproken algemene auteursrechtenvergoeding.

Bron: AD.nl