digitale kabeltelevisie

« UPC: Nederlander nog niet klaar voor interactiviteit Samsung gaat problemen HD-decoder oplossen »Kabelnet Zutphen wordt geschikt gemaakt voor digitale televisie

24 november 2006

logo upcOm het Zutphense kabelnetwerk geschikt te maken voor digitale televisie gaat kabelexploitant UPC in de nacht van 5 op 6 december alle bestaande tv- en radiofrequenties wijzigen. Ook wordt het analoog aangeboden standaardpakket kleiner. Dat betekent in dit geval dat BBC World en Euronews verdwijnen. De tv-kijkers zullen op 6 december zelf die nieuwe frequenties moeten opzoeken. Dat schrijft de Stentor

Volgens een woordvoerder zullen de nieuwe frequenties geen gevolgen hebben voor de kwaliteit van het aangeboden signaal. ‘Wij hanteren een bepaalde minimum-kwaliteit van het eindsignaal. Als dat signaal in de praktijk tegenvalt, heeft dat er vrijwel altijd mee te maken dat de zender niet goed is ingeregeld. Ook kan interferentie (dat ruis veroorzaakt) een rol spelen.’

Daarna gaat het artikel de mist in, omdat het verschil tussen de gewone Mediabox en de MediaBox - Digital Video Recorder niet helemaal duidelijk blijkt te zijn. De Stentor schrijft; "De aanpassingen voor de komst van digitale televisie houden in dat er apparatuur wordt geplaatst, die het aanbieden van interactieve televisie mogelijk maakt. De klant kan via het zogeheten ‘video-on-demand’ via de persoonlijke videotheek individueel films en games bestellen. Hij moet voor die bestellingen steeds apart afrekenen. Verder is het mogelijk dat een mediabox wordt geplaatst. Deze bestaat uit een digitale decoder en een harddisk-recorder van 160 GB. Daarmee kun je op een simpele manier opnemen en afspelen. In totaal 65 uur aan tv-programma’s en films worden vastgelegd. Deze service kost twee euro per maand."

De gewone Mediabox kost 2,16 per maand, de DVR kost 9,99 per maand bovenop de 2,19 per maand voor digitaal EN het gewone abonnementsgeld van normaal 16,05 (m.i.v. 1-1-2007) per maand.

Update 25/11/2006

De rest van de Achterhoek zal het nog even zonder digitale TV via de kabel moeten doen;"In het grootste deel van de Achterhoek wordt het kabelnetwerk van UPC niet geschikt gemaakt voor de ontvangst van digitale televisie. In ieder geval de eerste jaren zal dat niet gebeuren. Volgens een woordvoerder van de kabelexploitant is het aanpassen van het kabelnetwerk niet interessant, omdat er in de Achterhoek sprake is van een te weinig geconcentreerde bebouwing. Alleen in dichtbebouwde kernen van een redelijke omvang is dit rendabel. Zo’n kern is in deze regio alleen Zutphen. Daar wordt het netwerk wel geschikt gemaakt voor digitale tv." Dat staat vandaag in de Stentor

Lees verder in De Stentor