digitale kabeltelevisie

« CAIW als tweede aanbieder in Midden-Holland Surround Radio van Publieke Omroep verspreid via @Home »Interview Diederik Karsten van UPC in AD

18 december 2006

logo upcIn het AD een interview met weinig nieuwswaarde met Diederik Karsten, Managing Director van UPC. Hij mag nog een keer de strategie van UPC uitleggen over de 'gratis' decoder; ,,Nederland gaat digitaal. Zo kunnen we als kabelsector veel meer met het kabelnet doen, zoals het aanbieden van video op aanvraag en natuurlijk meer kanalen bieden. We willen met het gratis verstrekken van de doos dit proces versnellen. Nederland heeft een goed kabelnet dat bij meer dan 90 procent van de huishoudens binnenkomt en veel zenders biedt tegen een relatief laag tarief. Er ontstond daardoor een situatie dat de consument analoog bleef kijken, terwijl digitaal meer te bieden heeft. Die vicieuze cirkel hebben we doorbroken met het verstrekken van de UPC MediaBox. Inmiddels hebben we 500.000 abonnees, een vertienvoudiging in één jaar.’’

Met grote stelligheid: ,,We laten de consument vrij. Niemand heeft de decoder verplicht moeten afnemen. Het doet me pijn als ik hoor dat er consumenten zijn die zeggen dat ze hem verplicht hebben moeten nemen; onzin. De TNT-postbode komt pas langs als er niet op onze telefoontjes wordt gereageerd en neemt de doos weer mee als iemand hem niet hoeft.’’

Het sterkste punt van de kabel in de concurrentie met Mine (ADSL-TV) van KPN lijkt het analoge aanbod te zijn; "Of Mine een bedreiging voor ons is? Via de kabel kun je in elke kamer tv-kijken. Met Mine kan je slechts op één scherm kijken en dan ook nog eens naar minder kanalen. Maar laten we duidelijk zijn: de concurrentie gaan we met KPN aan op alle vlakken.’"

Dit zwaktebod van de kabelaars wordt vaker gebruikt. Het geeft natuurlijk alleen maar een zwak punt van digitale televisie (in het algemeen) aan, je kan het 'normaal' maar op één toestel tegelijk bekijken. Alleen bij Multikabel is het mogelijk om voor 50 cent per maand een extra smartcard te krijgen met hetzelfde abonnement als op het hoofdtoestel. Bij de andere kabelaars kost een tweede kaart met uitgebreid abonnement meer, en bij UPC zelf is het volledig onmogelijk een tweede digitale decoder aan te sluiten.

Lees verder in het AD