digitale kabeltelevisie

« CAIW splitst premium pakket, verhoogt prijzen Uitbreiding regionale omroepen bij REKAM »NMa akkoord met samengaan Essent en Casema/Multikabel

11 december 2006

overname.pngDe Nederlandse Mededingingsautoriteit ( NMa) gaat akkoord met de verkoop van Essent Kabelcom aan de beleggingsmaatschappijen, Cinven en Warburg Pincus. Deze beleggingsmaatschappijen zijn tevens eigenaar van Casema en Multikabel. De toezichthouder constateert na onderzoek dat er door deze concentratie geen economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt die negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie.

Individuele consumenten krijgen door de fusie niet minder keuzemogelijkheid omdat de drie bedrijven niet in elkaars gebied actief zijn. ,,Daarom is er geen reden om aan te nemen dat de prijzen voor de consument zullen stijgen'', aldus de NMa. Ook het aanbod aan televisiezenders zal niet verminderen, denkt de autoriteit.

Programma-aanbieders als RTL en SBS moesten eerst met drie netten onderhandelen en nu met één. Die heeft de helft van het Nederlandse kijkerspubliek in zijn greep en lijkt dus veel sterker te staan in onderhandelingen over vergoedingen. Maar de NMa meent dat ook hier in feite niets verandert.

Bron: NMa en Trouw