digitale kabeltelevisie

« Discovery HD en Film1 HD bij Casema Reacties einde gratis digitaal basispakket Multikabel »Rapport EZ: Kabeltarief zal fors stijgen

02 december 2006

De miljarden-overnames van kabelnetten door investeringsmaatschappijen gaat de tv-kijkers goud kosten. Daar waarschuwen Haagse ambtenaren voor in een donderdag uitgelekt rapport getiteld ’Strategische briefing Kabelconcentratie’. Volgens de ambtelijke notitie hebben de kopers van Multikabel, Casema en Essent onrealistisch veel voor de drie netten betaald. Als die investeerders nog winst willen maken moet de gemiddelde opbrengst per abonnee in vijf jaar stijgen van de huidige 23 euro naar 83 euro per maand.

Dat schrijft de Trouw, naar aanleiding van een artikel in de Limburger.

Al met al zijn de ambtenaren weinig optimistisch over het effect van de overname van de kabelnetten. De prijzen gaan omhoog en er wordt niet geïnvesteerd in vernieuwing van het net. Daardoor zullen ook anderen (vooral KPN) minder druk voelen om te innoveren. Om hun toch al moeilijk terug te verdienen investering te beschermen, zullen de eigenaren van de drie netten er alles aan doen om concurrentie op hun netten en door andere netten zo veel mogelijk tegen te houden.

Een woordvoerder van Economische Zaken bevestigt de cijfers, maar zegt dat het louter een interne notitie betreft: "Het was een soort van vingeroefening voor interne discussies die we hier op Economische Zaken vaker voeren over de toekomst van de telecom- en kabelmarkt. Het is dus geen stuk dat naar buiten komt of een bepaalde status heeft."

In Planet Multimedia reacties van Essent en Casema:

Casema heeft aan EZ de notitie gevraagd maar kreeg ook te horen dat het een interne memo was. "Er klopt er niet veel van de berekeningen die naar buien zijn gekomen. Die slaan eigenlijk kant noch wal", aldus de woordvoerder van Casema.

"Wij zijn al een aantal jaren in handen geweest van investeringsfondsen en dat heeft ook niet geleid tot exorbitante verhogingen van de tarieven. Integendeel, die zijn altijd op een redelijk niveau gebleven. Wel breiden we de dienstverlening steeds uit om opbrengsten te kunnen verhogen." Casema verhoogt volgend jaar het tarief van het standaard- of basispakket van 14,95 tot 15,45 per maand. Dat is een verhoging van ongeveer 3 procent. "Vorig jaar is het tarief niet verhoogd, ook niet met het percentage stijging van de consumentenprijsindex, zeg maar het inflatiepercentage. Nu verhogen we voor twee jaar tegelijk met dat percentage, dus we maken een inhaalslag. Het digitale basispakket blijft gratis."

De woordvoerder van Essent moet lachen om de zijns inziens malle veronderstellingen die in de Limburger zijn gepubliceerd: 'Dat zal wel nooit door EZ naar buiten worden gebracht, want het zijn ridicule berekeningen. Ze slaan echt helemaal nergens op." Maar zijn prijsverhogingen toch te verwachten? "De markt wordt steeds concurrerender, vooral met KPN. We zouden weldra niet meer bestaan als we het maandtarief naar 83 euro zouden brengen. Dat is volstrekt belachelijke veronderstelling binnen EZ."

Essent verhoogt de prijs voor het standaardpakket, inclusief digitale zenders, van 15,20 naar 15,49 euro per maand. Dat is een verhoging met 29 eurocent per maand of 2 procent.

Bron: Trouw , De Limburger en Planet Multimedia