digitale kabeltelevisie

« Rapport EZ: Kabeltarief zal fors stijgen UPC stoeit nog met doorgifte regiozenders »Reacties einde gratis digitaal basispakket Multikabel

02 december 2006

multikabel logoNu bij Multikabel het digitale basispakket 1,95 per maand gaat kosten, i.p.v. gratis bij het analoge abonnement geleverd te worden, schrijft Trouw dat dergelijke prijsverhogingen ook te verwachten zijn bij Essent en Casema; het kleine Multikabel zou proefkonijn zijn om bij Essent en Casema een soortgelijke truc toe te passen;

De kabelnetten hebben de tarieven voor volgend jaar bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat het Noord-Hollandse Multikabel het standaardpakket 30 cent duurder maakt: 15,75 euro, maar tegelijkertijd het digitale pakket eruit haalt en nu apart voor 1,95 euro gaat leveren. Digitale kijkers krijgen zo een verhoging van 2,25 euro per maand.

Multikabel heeft het digitale pakket pas een jaar geleden geïntroduceerd en daarbij nadrukkelijk gezegd dat abonnees wel voor ongeveer honderd euro een decoder moesten aanschaffen, maar dat het kijken naar digitale kanalen verder gratis zou zijn. In feite, zo stelde Multikabel, werd het digitale pakket voortaan het standaardpakket en was dus bij de prijs van het standaardpakket inbegrepen.

Mede op basis daarvan werd dit jaar een kleine twintig procent van de Multikabel-abonnees verleid een decoder te kopen. En nu maakt het bedrijf bekend dat die honderd euro weggegooid geld zijn als vanaf 1 januari niet toch 1,95 euro extra wordt betaald.

Bovendien dwingt Multikabel bijna bepaalde bevolkingsgroepen tot het nemen van dit duurdere abonnement. Per 1 januari schrapt het bedrijf namelijk zeven zenders uit het analoge standaardpakket, waaronder de Spaanse, Turkse en Chinese zenders. Veel allochtone kijkers ontkomen dus niet aan de extra prijsverhoging. Multikabel bevestigt de gang van zaken. Maar het bedrijf zegt dat er digitale zenders aan het pakket worden toegevoegd die de prijsverhoging rechtvaardigen.

Martijn van Dam, PvdA-telecomspecialist in de Tweede Kamer, noemt de actie van Multikabel „een vorm van misleiding die niet moet kunnen”. „Het bewijst weer dat de kabel een monopolie heeft. Op een normale markt zou Multikabel dit niet kunnen doen”, aldus Van Dam.

Opt-out

Uit de brief die Multikabel gestuurd heeft aan de huidige abonnees van het digitale standaardpakket blijkt dat het voor hen wel mogelijk is dat digitaal gratis te blijven kijken: "Het Standaard Pakket in digitale kwaliteit zal niet meer verkrijgbaar zijn en wij introduceren het Digitale Basis Pakket. Dit pakket bestaat uit het voormalige Standaard Pakket in digitale kwaliteit uitgebreid met een digitaal televisie- en radiopakket van zo'n 30 extra zenders voor € 1,95 extra per maand.[...] Wij bieden u eenmalig de mogelijkheid om uw abonnement op het Standaard Pakket in digitale kwaliteit zonder aanvullende kosten voort te zetten, zodat u alleen de zenders uit het analoge Standaard Pakket nog digitaal kunt bekijken. Op bijgaand formulier kunt u aangeven hoe u uw digitale abonnement per 1 januari 2007 wenst aan te passen. [...] Indien wij vóór 20 december a.s. niets van u vernemen, gaan wij ervan uit dat u vanaf 1 januari 2007 gaat kijken naar het Digitale Basis Pakket."

Multikabel past hier het omstreden opt-out principe toe; wie iets ongevraagd krijgt en dit niet wil (betalen) moet zelf actie ondernemen om er van af te komen. Daarmee lijkt Multikabel het voorbeeld te volgen van UPC dat klanten ongevraagd een mediabox bezorgt om na een half jaar deze in rekening te gaan brengen, tenzij de klant zelf actie onderneemt en de decoder terug stuurt.

Bron: Trouw