digitale kabeltelevisie

« Reacties einde gratis digitaal basispakket Multikabel Één miljoen digitale kabeltvhuishoudens »UPC stoeit nog met doorgifte regiozenders

04 december 2006

logo upcUPC is er in de Betuwe nog niet in geslaagd regionale televisiezenders op te nemen in het basispakket van het televisieaanbod. „Maar dat blijft wel ons streven.“ Volgens de mediawet is UPC verplicht alle Nederlandstalige publieke omroepen in het analoge basispakket op te nemen. Zo ook de regionale televisiezender TV Gelderland, de zender waarop moet worden afgestemd bij een calamiteit.

Digitale kabeltelevisie wordt deze week in een deel van de Betuwe geïntroduceerd. Op voorhand levert dat bij enkele tv-kijkers kritiek op omdat de regionale televisiezender niet in het meest voordelige basispakket zit.

Hoewel het in de Mediawet niet verplicht is gesteld, heeft UPC Nederland wel het voornemen de regionale televisiezenders in het basispakket van de digitale televisie op te nemen. Dat dat nog niet is gebeurd, heeft een technische oorzaak.

Digitale televisie wordt vanuit Amsterdam aangestuurd voor heel Nederland. De handicap is dat geen onderscheid kan worden gemaakt tussen de signalen die bijvoorbeeld naar Gelderland en naar de Flevopolder worden gestuurd.

„We hebben te maken met zeven regionale televisiezenders. Samen met de Regionale Omroepstichting zoeken wij naar een oplossing voor dat probleem. En dan heb ik het nog niet over de 151 lokale televisiezenders“, zegt een woordvoerder van UPC.

Om het probleem te omzeilen heeft UPC in het grotere zenderpakket voorlopig alle regionale televisiezenders van Nederland opgenomen.

„Dat kunnen wij alleen in het grotere zenderpakket doen. In het basispakket hebben wij gewoonweg niet de ruimte om al die zenders door te geven“, verklaart de woordvoerder van UPC.

Bron: de Gelderlander

commentaar

Een wel heel onzinnige verklaring van de woordvoerder, dat er in het basispakket geen ruimte is om alle zenders door te geven. Een zender neemt altijd evenveel ruimte in, basis of welk pakket dan ook. De simpele oplossing (ook gekozen door o.a. @Home) is alle regionale zenders die uit het eigen verzorgingsgebied komen in het basispakket stoppen, en alle regionale zenders van buiten het verzorgingsgebied kunnen in een pluspakket. Het zal ongetwijfeld om geld gaan; enerzijds proberen extra klanten naar het grote pakket te lokken, anderzijds zal UPC meer geld kwijt zijn aan rechten als ze alle regionalen in het basispakket voor alle abonnees stopt.

correctie 5/12/2006: Goofy heeft in de reacties terecht opgemerkt dat bij @Home alle regionale omroepen in het digitale basispakket zitten. Ik had verkeerd gekeken.