digitale kabeltelevisie

« Digitale tv UPC is ondermaats Tele2 gaat concurrentie met kabel aan »Artikel Planet Multimedia is erg zwak

15 januari 2007

Planet MultimediaHoewel het pas 15 januari is kan de prijs voor slechtste artikel over digitale televisie van 2007 nu al uitgereikt worden aan Planet Multimedia. Update 21/01/2007: Planet heeft het artikel enigszins aangepast, klik hier voor een screendump van de originele versie. Voor een professioneel magazine dat verstand van techniek zou moeten hebben wordt er nu wel erg veel onzin in één artikel gestopt. Onder de kop '"Digitaal UPC-signaal is erg zwak" is er aandacht voor de slechte kwaliteit van Nederland 1, 2 en 3 via het digitale pakket van UPC Digital. De kop is al onjuist, het signaal is wel sterk genoeg, alleen het beeld dat er in zit is slecht van kwaliteit. Het plaatje dat gekozen is laat inderdaad de gevolgen zien van een zwak signaal, namelijk fouten in de MPEG data en daarmee storing. De artifacts die het gevolg zijn van compressie zien er toch duidelijk anders uit (zie verderop).

"UPC Digital haalt het signaal voor Nederland 1, 2 en 3 momenteel met dochter Canal Plus van de Astra-satelliet en zet dit zelf om naar een digitaal signaa[l]". Wat het vroegere Canal Plus hier mee te maken heeft is mij niet duidelijk. Canal Plus heet tegenwoordig Film1/Sport1 en is onderdeel van Chellomedia, een dochter van Liberty Global, net zoals UPC. Het zijn dus zuster bedrijven. Planet bedoelt hier waarschijnlijk Canal Digitaal, het bedrijf dat een aantal transponders op Astra huurt, en daarop o.a. de zenders Nederland 1 t/m 3 doorgeeft. Daarnaast is het signaal dat van de Astra afkomstig al digitaal en hoeft dus niet omgezet te worden.

"Overigens heeft analoge tv, legt Casema uit, veel meer bandbreedte nodig: wel 32 of 64 Mb/s, afhankelijk van de gekozen technologie." Of dit de schuld is van de woordvoerder die het echt zo gezegd heeft, of van de journalist weet ik niet. De ruimte die een analoog signaal inneemt uitdrukken in bits per seconde is een beetje vreemd, het is namelijk analoog. Je zou kunnen zeggen dat een analoog kanaal 8 MHz ruimte inneemt. En als je dat wilt vergelijken, op die ruimte kan ook een digitale datastroom geplaatst worden, met een bandbreedte van (nu) 38 Mb/s. Dat is met de techniek die op dit moment gebruikt wordt (QAM64, symbolrate 6875 kSym/sec). Met bijv. QAM256 zou dat vrij gemakkelijk opgevoerd kunnen worden naar zo'n 50Mb/s. Daarop zou dan ruimte zijn voor 6 zenders van 8 Mb/s. De meeste zenders op digitale kabel hebben echter een lagere bitrate, soms zelfs veel lager.

Compressie

baby TV compressie baby TV compressie baby TV compressieOok bij andere kabelbedrijven dan UPC zijn de gevolgen van teveel compressie goed te zien. Koploper daarbij lijkt de zender Baby TV. Deze zender wordt al in een lage resolutie (352x576) doorgegeven met een 64 kbps mono geluid. De video bandbreedte zit rond de 2 Mb/s. Voor de gewone kinderprogramma's met simpele figuren en langzame beweging is dit meestal voldoende. Alleen s'avonds heeft de zender ook o.a. natuuropnames met veel details en beweging daarin en dan gaat het duidelijk fout. De plaatjes hiernaast geven stukjes weer van het beeld waarop de blokvorming bij teveel comressie duidelijk te zien is. Klik op de thumbs om het complete plaatje op originele grootte te zien. Deze beelden zijn direct digitaal gecaptured op een PC met een DVBc PC-kaart. De enige bewerking die erop is toegepast is het oprekken in de breedte, om de hoogte/breedte verhouding weer goed te krijgen.

Voor de duidelijkheid, deze plaatjes zijn gemaakt op het netwerk van @Home, en natuurlijk geselecteerd op het slechts mogelijke beeld. Het signaal van Baby TV wordt op deze manier aangeleverd, op de transportstream van @Home is nog genoeg ruimte vrij. Maar de bitrate op de aanleverende satelliet is erg laag;

baby TV bitrate

De bitrate van Baby TV zoals deze uitgezonden wordt op Eutelsat HotBird 13.0°East, gemeten door linowsat.