digitale kabeltelevisie

« Fouten in smartcard Delta digitale tv Artikel Planet Multimedia is erg zwak »Digitale tv UPC is ondermaats

12 januari 2007

logo upcUPC-abonnees die klagen dat het nieuwe digitale televisiesignaal slechter beeld geeft dan het ouderwetse analoge signaal, hebben gelijk. UPC bevestigt dat het digitale beeld van Nederland 1, 2 en 3 van mindere kwaliteit is. Het kabelbedrijf belooft de klagende abonnees dat er nog voor 1 april verbetering in zal worden aangebracht. Dat schrijft Het Parool

UPC betrekt het digitale signaal van de publieke omroepen via de commerciƫle beeldleverancier Canal Digitaal, die het uitzendt via de Astra-satelliet. UPC verspreidt het verder via zijn kabelnet. Daarentegen komt het ouderwetse analoge beeld rechtstreeks van de hypermoderne Media Gateway, een digitaal verdeelstation in het Mediapark in Bussum.

Volgens de woordvoerder van UPC is het signaal via de landlijn uit Bussum bijna twee keer zo goed als het satellietsignaal. ''De satelliet zendt uit met een beeldkwaliteit van vijf megabit per seconde, het signaal van de Media Gateway is met acht megabit stukken beter.''

De site linowsat.de geeft nog lagere cijfers voor de bitrates van Ned 1,2 en 3 dan de woordvoerder van UPC aangeeft; zo lijkt de bitrate voor Nederalnd 1 de afgelopen dagen rond de 3 megabit te liggen;

bitrate Nederland1 Astra

De woordvoerder weet niet waarom het digitale tv-pakket van UPC, waarvoor de abonnees extra betalen, geen gebruik maakt van het betere signaal uit Bussum.

UPC heeft inmiddels een half miljoen decoders voor digitale tv ongevraagd aan huis afgeleverd bij zijn abonnees. Daarmee is een kwart van de twee miljoen klanten voorzien van digitale tv. UPC wil niet zeggen hoeveel kastjes retour zijn gestuurd.

Video On Demand

Begin april begint UPC met het uitzenden van video on demand: betaalde digitale films, die bekeken kunnen worden op het tijdstip dat de kijker wenst. Tot nog toe moet de kijker bij betaalfilms wachten op het moment dat de computers van UPC de uitzending beginnen. De keuze uit het aantal films zal fors groter zijn dan de tien titels die nu in de aanbieding zijn. Bovendien zullen er ook recente Hollywoodfilms bij komen. Normaal mogen bioscoopfilms pas na een half jaar worden uitgezonden op betaalzenders. ''Die periode wordt de laatste tijd steeds korter,'' aldus de UPC-woordvoerder.

Bron: Het Parool

Update 15/01/2007

linowsatVoor wie precies de bitrates op CDS wil weten, de site linowsat heeft gisteren weer een 24 uursmeting gedaan op de transponder waarop ook Ned1, 2 en 3 zitten. Daarop is duidelijk de variatie in bitrates te zien die het resultaat is van statistical muliplexing. Dat betekent dat zenders dynamisch bandbreedte krijgen, afhankelijk van de complexiteit en beweging van het beeld. Een zender die sport uitzendt zal meer bits nodig hebben dan een andere zender die op dat moment een praatprogramma uitzendt.