digitale kabeltelevisie

« D-TV eist in kort geding digitale uitzending Nieuwe muziekdienst XLnt Radio bij Caiway »Consumentenbond dient klacht in tegen UPC

09 februari 2007

logo upcDe Consumentenbond heeft vrijdag een klacht ingediend bij de Consumenten Autoriteit tegen kabelbedrijf UPC. UPC zou consumenten duperen met een agressieve verkoopmethode. Het kabelbedrijf deelt van deur tot deur gratis ontvangers uit voor digitale televisie, de zogeheten decoders.

Volgens de Consumentenbond maakt UPC onvoldoende duidelijk waar klanten voor tekenen en zorgt hun verkoopmethode voor grote ergernis onder consumenten. Zo denken mensen te tekenen voor een gratis ontvanger voor digitale televisie, maar tekenen zij in werkelijkheid een overeenkomst voor digitale televisie.

"De klachten komen al binnen zolang UPC de decoders aan de deur aanbiedt. Al enkele jaren geloof ik", vertelt een woordvoerder van de Consumentenbond. "Telkens weer verklaart UPC dat het de klant duidelijk informeert, maar de klachten blijven toch nog steeds binnenkomen. Nu willen we dat hun methode maar eens wordt gecontroleerd door een officiƫle instantie." De consumentenbond heeft de klachten nog niet bij elkaar opgeteld.

UPC laat weten de klacht verrassend te vinden, onder meer omdat uit eigen belevingsonderzoek onder klanten niet bleek dat de verkoopmethode agressief zou zijn. "We hebben een procedure opgesteld, waarin we klanten herhaaldelijk vragen om een expliciet 'ja'. Met name als het gaat om de algemene voorwaarden van het product.", reageert een woordvoerder. Dat er in de praktijk incidenteel fouten worden gemaakt wil UPC niet ontkennen, maar van een structureel agressieve aanpak zou geen sprake zijn.

Bron: Trouw, Consumentenbond