digitale kabeltelevisie

« Eerste kanalen Caiw bij Rekam beschikbaar Bespreking Humax PVR-9200C »BBC bij REKAM gratis maar niet simpel te bekijken

24 april 2007

rekamOp het kabelnet van REKAM gaan vanaf 5 juni twee digitale pakketten beschikbaar komen. REKAM heeft het aantal analoge zenders verminderd, en komt met een eigen gratis digitaal pakket waarin de verdwenen zenders weer terugkomen. CAIW gaat de concurrentie aan met een betaald pakket. Op dit moment werken REKAM en CAIW samen bij het verdelen van de gratis decoders tegen 10 euro verzendkosten. Ook wie bij REKAM blijft en alleen naar het gratis digtale pakket van REKAM wil kijken kan een decoder krijgen. Wie besluit om een abonnement bij CAIW te nemen krijgt er ook een smart-card bij.

Na 5 juni gaan de bedrijven volledig apart te werk. Navraag bij Caiw leert dat dit betekent dat zenders die zowel door CAIW als REKAM doorgegeven worden ook twee keer op het netwerk aanwezig zullen zijn. In principe zouden beide kabelaars kunnen verwijzen naar hetzelfde signaal, maar desgevraagd verklaarde Caiw; "Het kruiselings verwijzen is technisch ondoenlijk."

BBC

Dit heeft ook gevolgen voor de ontvangst van BBC. REKAM is geen lid van VECAI en mag om die reden geen gebruik maken van het contract dat VECAI en haar leden hebben gesloten met BBC voor doorgifte van BBC 1 en 2. Dat zou betekenen dat REKAM moet betalen voor deze programma's en dat doet men principieel niet. CAIW is wel lid van de VECAI, en mag BBC wel doorgeven.

Dit betekent dat de BBC zenders, die alleen maar deel uitmaken van het CAIW aanbod, niet opgenomen zullen worden in de zenderlijst van het REKAM pakket. Klanten van REKAM kunnen dus gratis kijken naar het REKAM pakket, én naar de BBC zenders die zonder abonnement te ontvangen zijn via het CAIW pakket.

Decoder

installatie decoderDaarmee komen we op de door de Nederlandse kabelbedrijven gekozen decodertechniek. Om deze in te stellen hoeft de gebruiker alleen maar eenmalig een frequentie, symbolrate, modulatie en netwerknummer op te geven. Daarna kan de decoder zelf alle zenders zoeken aan de hand van de door het kabelbedrijf meegestuurde informatie. Voordeel van deze techniek is dat de klant nooit meer een zender handmatig hoeft in te stellen. Bij veranderingen past het kabelbedrijf de meegestuurde service-informatie aan, en nieuwe zenders verschijnen vanzelf. Nadeel van deze techniek is dat de klant nooit meer een zender handmatig kan instellen. Alleen zenders die in het lijstje van je kabelbedrijf staan zijn te ontvangen. Als er dan 'toevallig' op het netwerk ook nog andere zenders te ontvangen zijn (bijv. van een andere aanbieder) kunnen die niet bekeken worden.

Gevolg

Om bij REKAM naar BBC te kijken moet de decoder ingesteld worden op het CAIW netwerk. Maar dan zijn de gratis digitale zenders van REKAM niet te zien. En andersom. Maar het instellen van een ander netwerk en het bijbehorende zoeken van alle zenders is lastig en tijdrovend. Dus formeel blijven alle zenders inclusief BBC beschikbaar voor REKAM-abonnees, maar gebruikersvriendelijk is anders.

Omdat alle gratis zenders niet gecodeerd zijn zou een oplossing kunnen zijn een DVB-C decoder te kopen, waarbij handmatig zenders ingesteld kunnen worden. (Die bestaan, maar het is even zoeken) Een andere manier is een PC te gebruiken als media-centre, met een standaard DVB-C kaart. Alleen dat is allemaal wel wat duurder dan de 'gratis' decoder.

Of de REKAM zou in haar netwerk-informatie toch de BBC zenders moeten opnemen. Ze geeft ze dan niet zelf door, maar verwijst er alleen naar.