digitale kabeltelevisie

« Nieuwe kanalen Chellomedia eerst bij UPC UPC begint met HDTV »Uitbreiding en prijsverhoging @Home

05 april 2007

@homeVanaf 1 mei worden de themakanalen Sterren.nl, Opvoeden doe je zo, /Geloven en OmegaTV bij @Home aan het digitaal extra pakket toegevoegd. Daarmee worden bijna alle themakanalen van de publieke omroep onder de naam Nederland4 doorgegeven. Alleen 3VOOR12 On Stage ontbreekt, deze zender is een tijdje doorgegeven maar in oktober 2006 weer verdwenen.

Deze uitbreiding wordt meteen aangegrepen om de prijs van het TV Digitaal Extra pakket met 1 euro te verhogen tot € 9,95 per maand. De vorige verhoging voor het extra pakket is precies een jaar geleden, en bedroeg ook 1 euro.

Zender volgorde

De toevoeging is ook meteen aanleiding de volgorde van alle digitale zenders weer eens overhoop te halen. Meest opvallende bij de nieuwe indeling is de prominente plaats die de verkoopzenders LiveShop en Liberty TV hebben gekregen op respectievelijk 11 en 12. Hier lijken commerciële belangen voor die van de kijker te gaan. Voor klanten was het veel simpeler geweest om de nieuwe themakanalen toe te voegen achter de huidige, vanaf positie 331, en de rest bij het oude te laten.

En dat is één van de nadelen van de beperkte decoders zo als ze nu beschikbaar zijn, de gebruiker heeft weinig controle over welke zender hij op welke plaats wil. Ook het gebruik van favorietenlijstjes biedt geen bescherming tegen de grollen van een kabelbedrijf. Favorietenlijstjes geven wel de mogelijkheid zenders die niet interessant zijn over te slaan, en de ZAP-volgorde aan te passen. Maar zelf een nummer toekennen kan niet.

Bij favorietenlijstjes zijn er twee principes;

  1. De kanaalnummers blijven die zoals uitgegeven door het kabelbedrijf, en alleen de ZAP-volgorde met + en - kan door de gebruiker aangepast worden. Voor direct kiezen van een zender moet het nummer 'gedicteerd' door het kabelbedrijf gebruikt worden. Zo zit nu nog bij @Home CNN op positie 101, na de wijziging wordt dat 71.
  2. De decoder hernummert zenders in de volgorde zoals ze in het favorietenlijstje staan. Nadeel van deze methode is dat als een zender verdwijnt de volgende zenders allemaal een plaatsje opschuiven.

Ik wil het liefst een decoder waarbij ik zelf bepaal welke zender op welke plaats komt. En daarbij moeten er gaten in de nummering kunnen voorkomen (bijv. als gevolg van een verdwenen zender), en een zender op twee verschillende posities neerzetten moet ook kunnen. Ja, ik weet het, dat lijkt wel erg veel op de goede oude vertrouwde analoge televisie...

Bron: bericht @Home en zenderkaart