digitale kabeltelevisie

« TV Oost niet blij met plaats 34 Bespreking Samsung DCB-B270R »UPC Uitzending gemist kost 8,99 euro per maand

15 mei 2007

nieuw upc logoIn juni introduceert UPC een digitaal pakket met films en televisie op bestelling. Een half miljoen huishoudens die via UPC digitale televisie kijken, krijgen vanaf juni een nieuw tv-pakket voorgeschoteld. „Een pakket waar ze zelf voor kunnen kiezen”, haast UPC-directeur Diederik Karsten zich te zeggen. „Niets moet.”

De manier waarop UPC vorig jaar ongevraagd een decoder afleverde bij zijn abonnees verdiende geen schoonheidsprijs, erkent Karsten achteraf. „Sommige brieven van ons waren wat onduidelijk en het is niet netjes om een settopbox bij de buren achter te laten als er niemand opendoet.” Maar UPC is veranderd, zegt Karsten: „De klantenservice is zwaar verbeterd, en dat moest ook.” Dat wordt gevierd met een nieuw logo en een nieuwe slogan, ‘gewoon voor iedereen’. De kabelmaatschappij is er alles aan gelegen om digitale televisie met interactieve mogelijkheden te verkopen als een product voor ‘gewone’ tv-kijkers, niet alleen de techneuten in het klantenbestand.

Door UPC’s digitale decoder-actie van vorig jaar kijkt nu een kwart van de 2,2 miljoen klanten via de settopbox. Het is tijd voor een „tweede fase”, vindt UPC. Die bestaat uit een settopbox met harde schijf – als vervanging van de videorecorder en om live-tv te pauzeren – en de mogelijkheid om recente films en tv-programma’s te bestellen, ook wel video on demand genoemd. „We hebben een half jaar getest in Amsterdam en in Noord-Brabant werkt het al. De overige regio’s worden vanaf 11 juni aangepast”, aldus Karsten. De aanpassingen nemen vijf maanden in beslag. De overgang naar HDTV (extra goede beeldkwaliteit) laat nog even op zich wachten. Karsten verwacht dat UPC pas in de aanloop naar de Olympische Spelen in 2008 voldoende HDTV-aanbod heeft om daarmee het grote publiek te lokken.

Prijzen

UPC verkoopt een pakket met Uitzending gemist (herhalingen van de afgelopen tien dagen) en 90 tv-kanalen voor 8,99 euro per maand. (Ter vergelijking, het pakket met 90 zenders kost zonder de dienst uitzending gemist 4,16 per maand)

Herhalingen van de afgelopen dag zitten ook in het basispakket van 2,99 euro. Het huidige digitale UPC-pakket van 2,19 per maand blijft gehandhaafd. Een digitale videorecorder kost 8,99 of 12,99 euro (inclusief tien dagen Uitzending gemist) per maand. Alle prijzen zijn exclusief het maandelijks abonnement voor analoge tv; 16,05 euro.

Lees verder via: NRC