digitale kabeltelevisie

« Delta vervang Xtra Music door XLnt radio Homo zender XMO begint 1 augustus »31% digitale kijkers vergeet decoder aan te zetten

15 juni 2007

kabelraden logoVan alle kabelabonnees die beschikken over digitale televisie vergeet 31% de decoder wel eens aan te zetten. Dat is één van de uitkomsten van onderzoek naar tv- en radiokijken dat TNS Nipo deed in opdracht van kabelraden.nl, het landelijk steunpunt voor programmaraden.

Deze kijkers geven aan dat het nog geen gewoonte is om de decoder te gebruiken. Andere redenen om nog wel eens analoog (“ouderwets”) te kijken zijn dat digitale tv storingsgevoelig is, het vervelend is om meerdere afstandsbedieningen te gebruiken, het kwaliteitsverschil tussen analoog en digitaal minimaal kan zijn of dat teletekst niet of slecht werkt bij digitale televisie.
Gemiddeld genomen kijkt een digitale televisiekijker nog 30% van de kijktijd analoog op het hoofdtoestel. Daarnaast zullen deze abonnees meestal analoog kijken op tweede en derde toestellen.

De resultaten komen redelijk overeen met de resultaten van een onderzoek dat het Ministerie van OCW heeft laten uitvoeren door TNO naar het "Gebruik analoge kabeltelevisie door digitale kabel abonnees". Daarin gaf 26% aan 'uit gewoonte' nog naar analoog te kijken.

Verder zou de helft van alle respondenten (49%) het (zeer) op prijs stellen als ze ook nog andere regionale omroepen dan de eigen omroep via de kabel zouden kunnen ontvangen. 41% stelt dit (helemaal) niet op prijs, terwijl 10% hierover geen mening heeft.

Lees het hele rapport 'Zendervoorkeuren' (pdf)

Bron: persbericht kabelraden.nl