digitale kabeltelevisie

« Tele2 Voetbal nu ook los verkrijgbaar bij @Home Bescheiden groei UPC digitale televisie »Test QAM256 bij @Home

07 november 2007

@home@Home is bezig met het testen van de QAM256 modulatie techniek. Tot nu toe wordt op de kabelnetten in Nederland de QAM64 modulatietechniek gebruikt. Bij het gebruik van QAM256 wordt er efficiënter gebruik gemaakt van de bandbreedte, doordat er 33% meer data per kanaal kan worden doorgegeven. Per kanaal (dat evenveel ruimte inneemt als een analoge zender) kan met QAM256 50.6 MBits/seconde doorgegeven worden. Bij QAM64 is dat 38 Mbits/seconde. Nadeel is wel dat QAM256 gevoeliger is voor storingen, bijvoorbeeld door gebruik van slechte kabels.

Recent heeft @Home alle gecertificeerde digitale ontvangers onderzocht en vastgesteld ze geschikt zijn voor deze QAM256 modulatie mode. Daarnaast heeft een beperkte test plaatsgevonden met @Home medewerkers. De volgende stap in het onderzoek is te kijken of de QAM256 ook end-to-end functioneert met een grotere groep testers. Er is bij de eerste testen vastgesteld dat een klein deel van de testers problemen hebben ervaren, waarbij na onderzoek is gebleken dat de oorzaak o.m. aan de binnenhuisinstallatie was te wijten.

Wie mee wil testen moet een herinstallatie uit voeren van de ontvanger. Alleen de netwerk code moet aangepast worden volgens onderstaand overzicht;
2560 Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel
2561 Brabant, Limburg
2562 Hengelo, Enschede eo. (Mensen in COGAS gebied kunnen niet meedoen.)

Gevolg van deze herinstallatie is dat de zenders Nederland1 t/m SBS6 dan via QAM256 ontvangen worden. Ter vergelijking zijn op kanaal 401 t/m 406 deze zenders ook nog "gewoon" met QAM64 te ontvangen.

Voor dit onderzoek is een enquête applicatie beschikbaar, waar de stappen en de vragen beschreven zijn. Met deze enquête applicatie kunnen tevens niet geregistreerde @home gebruikers hun ervaring met @home delen. De enquête applicatie is te bereiken via http://www.multikabel.nl/qam256 (Hier wordt al vooruitgelopen op de integratie; hoewel de test alleen uitgevoerd wordt in het @Home gebied, staat de enquête op de site van Multikabel omdat dat "beter uitkwam".)

Bron: TV Home Forum