digitale kabeltelevisie

« Zenderlijst Zesko bekend SBS; geen themakanalen, wel VOD »Update Zesko zenderlijst

16 november 2007

@homeOndertussen beginnen er meer details bekend te worden over het nieuwe zenderaanbod dat @Home vanaf 28 november gaat bieden. De andere Zesko bedrijven Casema en Multikabel zullen later hetzelfde pakket gaan aanbieden. Omega en Geloven TV staan niet op de verzonden kaart, maar blijven wel in het aanbod. Dutchmedia meldt dat dit gebeurt "mede naar aanleiding van discussies in de publieke opinie en het optreden van CDA-kamerlid Joop Atsma die zich samen met de ChristenUnie hard maakt voor religieuze zenders op de kabel."

Wanneer de aanpassing bij Casema en Multikabel zal plaatsvinden is nog niet besloten. Dat kan nog in december gebeuren, maar volgend jaar is ook nog een optie.

De keuzepakketten zullen bij Casema pas in het eerste kwartaal van 2008 ingevoerd gaan worden. Bij @Home en Multikabel bestaan deze al sinds 1 juli.

Het Turks pakket dat Casema en Multikabel nu al aanbieden komt nog niet direct bij @Home beschikbaar, maar pas in het eerste kwartaal van 2008.

Hernummering zenders

Behalve dat er een aantal zenders bijkomen en verdwijnen krijgen ook vrijwel alle zenders een nieuw kanaalnummer. Alleen de zenders 1 t/m 10 (Ned1,2,3 en alle RTL en SBS zenders) blijven op hun gewone plaats. Dat betekent voor veel kijkers het opnieuw leren van de zendernummers. Bij veel decoders kunnen zenders weliswaar in een eigen volgorde in een favorietenlijst geplaatst worden. Deze volgorde wordt echter alleen gebruikt bij het door de kanalen zappen met de cursortoetsen. Bij de meeste decoders blijft echter het door het kabelbedrijf verzonnen nummer nodig om direct de gewenste zender te kiezen.

rtv oostZo komen de regionale omroepen terecht op de plaatsen 976 t/m 989, in een zo te zien willekeurige volgorde. De directie van RTV Oost is dan ook woedend op kabelmaatschappij @Home over de tweede wijziging in korte tijd van het digitale zenderpakket. In mei 2007 werden de regionale zenders al hernummerd, en verschoof TV Oost van 24 naar 34. Nu komt de zender terecht op 981, tussen Omrop Fryslân (980) en L1 Limburg (982). Daardoor vreest RTV Oost dat veel mensen die digitaal tv-kijken de omroep niet meer kunnen vinden. Volgens @Home valt dat wel mee, omdat kijkers RTV Oost in hun favorieten kunnen zetten.