digitale kabeltelevisie

« Bitrate SBS zenders omhoog bij Casema/Multikabel Zesko biedt mogelijk op voetbalrechten »Basisbijdrage smartcard Zesko deel 2

10 januari 2008

zesko verzorgingsgebiedMet de invoering van de basisbijdrage voor de smartcard worden extra abonnementen op 2e en verdere kaarten gratis. Dat verklaarde Zesko woordvoerder Gradus Vos desgevraagd. Vanaf de zomer wordt voor elke smart card bij Zesko een bijdrage ingevoerd. De jaarlijkse bijdrage voor de eerste card gaat €€15 bedragen, voor de tweede €€10 en voor elke volgende €€7,50. Wie een bundel (RTV + Internet + telefonie) heeft hoeft de bijdrage voor de eerste card niet te betalen. Of het hebben van een bundel mogelijk ook een korting voor de andere cards betekent is op dit moment nog niet bekend.

Nu is het bij Casema en @Home nog zo dat voor elke kaart waarop extra zenders bekeken kunnen worden het volledige tarief betaald moet worden. Daarnaast kende @Home al administratiekosten van 10 euro per jaar voor een 2e smart card. Tot juli 2007 was bij @Home het extra pakket beschikbaar op een 2e card voor 4 euro (de helft van de initiële prijs van het extrapakket van €7,95). Voor andere premiumzenders moest altijd al volledig tarief betaald worden voor 2e en 3e cards. Vanaf juli 2007 moest ook voor het extra pakket per card het volledige bedrag betaald worden.

Bij Multikabel kost een 2e en 3e smart card nu € 0,50 per maand, en daarvoor is op elke card hetzelfde pakket zenders te zien als op de eerste card.

Volgens woordvoerder Gradus Vos is de bijdrage "om de kosten te dekken voor software-updates, uitbreiding van de EPG, etc," en is deze bijdrage te vergelijken met de kosten die betaalt worden voor je bankpas en creditcard.