digitale kabeltelevisie

« RTL Gemist in gesprek met kabelaars Grote fieldtest QAM256 in Gorredijk »RTL overweegt uitzendingen in HDTV

10 maart 2008

rtlnederland logoRTL Nederland bekijkt de mogelijkheden van HD-distributie van haar programma's. Dat meldt Sabine Scholten, senior communicatieadviseur van RTL Nederland, desgevraagd aan Broadcast Magazine.

"Het is zo dat er met de overheid (OC&W en EZ) wordt gesproken over een stimuleringsfonds met het doel om de introductie van HDTV in Nederland te bevorderen. Aan dit brede overleg nemen zowel broadcasters (publieken en commerciëlen) als producenten en distributiepartijen deel. Het is nog niet helder of dit fonds er überhaupt komt. Mocht dit uiteindelijk niet het geval zijn, zal RTL de introductie van HD mee laten lopen in de reguliere vervangingsinvesteringen", zo zegt Sabine Scholten.

Daarnaast is RTL in gesprek met zowel producenten als distributiepartijen hoe de introductie van HDTV kostentechnisch kan worden aangepakt. "De investeringen zitten voor ons als broadcaster zowel in de productie van HD-content als in aanpassingen/vervangingen in onze hele technische keten. Distributiepartijen profiteren van de doorgifte van HD. Wij willen dan ook de condities rondom de doorgifte van HD-signalen helder hebben", aldus Scholten.

Opinie

Het is merkwaardig dat RTL opeens mee wil eten uit een (nog niet bestaande) Nederlandse subsidiepot. RTL heeft er heel bewust voor gekozen officieel een Luxemburgse zender te blijven, om niet onder de (strengere) Nederlandse reclameregels te vallen. Nu er wat te verdelen valt wil ze opeens volwaardig meedoen.

Daarnaast moeten we maar afwachten of dit HDTV plan (en het plan om RTLgemist.nl via de kabel aan te bieden) werkelijkheid worden. De commerciële omroepen (RTL en SBS) hebben al diverse keren digitale initiatieven zoals themazenders aangekondigd, maar tot nu toe is het gebleven bij loze woorden.

Bron: Broadcast Magazine