digitale kabeltelevisie

« Caiway neemt XITE op in Basic pakket Matige groei digitale TV bij UPC »Publieke Omroep werkt aan DVB ondertiteling

30 juli 2008

npo logoDe Publieke omroep werkt aan de invoering van ondertiteling voor doven en slechthorenden via DVB-ondertiteling. Dat antwoordde Kees Noort op vragen van digitalekabeltelevisie.nl. Wanneer DVB-ondertiteling precies ingevoerd zal worden is nog niet bekend, dat hangt af van de beschikbaarheid van financiƫle middelen, levertijd van de apparatuur en beschikbare engineering en montagecapaciteit. De Publieke omroep wil een eerste stap willen zetten met de ondertitels voor gehoorbeperkten. Daarna zijn de 'gewone' ondertitels aan de beurt. "Het zal nog wel even duren voor we deze ondertitels, die vast in het tv-beeld zitten, kunnen uitschakelen. Dan moeten we wel zeker weten dat iedereen een settop box heeft die deze titels op DVB-basis kan weergeven.", aldus Kees Noort.

Voorbeeld DVB ondertiteling

Voorbeeld DVB ondertitelingDVB-ondertiteling heeft als voordeel dat grafisch geavanceerdere titels te gebruiken zijn, zoals ook de DVD die kent. Er wordt niet aangegeven welke tekst er moet komen te staan, maar de vorm van de letters wordt door de zender meegestuurd (bitmaps). Daarmee heeft de zender exacte controle over vorm, kleur en plaats van de titels. Helaas zijn nog niet alle in de markt beschikbare decoders geschikt voor deze vorm van ondertiteling.

Voorbeeld Teletext ondertiteling

Voorbeeld Teletext ondertitelingOp dit moment wordt ondertiteling voor doven en slechthorenden nog via teletekst verzonden. Het gebruikte lettertype wordt daarbij door de decoder bepaalt. De teletekst-ondertitels zullen voorlopig gehandhaafd moeten worden omdat veel kijkers nog analoog kijken.