digitale kabeltelevisie

« Zenderwijzigingen Ziggo Hoeveel themakanalen gaat NPO schrappen? »Ziggo test Nederland1 HD in 1080i

03 juli 2008

ned1hd_test.jpg
Tijdens het afgelopen EK voetbal was er op diverse fora veel discussie over de kwaliteit van het beeld op Nederland1 HD. De wedstrijden werden opgenomen in 1080i, maar in Nederland uitgezonden in 720p. 720p heeft als voordeel dat het beter comprimeerbaar is, maar de extra omzetting zorgt voor kwaliteitsverlies. De vraag is dan ook wat (bij gelijke bitrate) een beter resultaat geeft. Ziggo gaat de komende weken testen met gelijktijdige doorgifte van zowel een 720p als een 1080i versie van Nederland1 HD. Beide zenders zullen met dezelfde bitrate doorgegeven worden om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken.

In een groot deel van het Ziggo-gebied is het mogelijk om mee te kijken met de tests. Daarvoor moet de HD-decoder opnieuw de zenders opzoeken, maar nu met een ander netwerknummer dan origineel (schrijf het originele netwerknummer op, deze testnetwerken zijn maar tijdelijk):

1080 Oud @Home gebied Zuid (Brabant, Limburg)
1081 Oud @Home gebied Noord (Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel)
1082 Oud @Home gebied Twente (Niet COGAS gebied)
5500 Oud Casema gebied
8800 Oud Multikabel gebied

In sommige delen van het Ziggo gebied is geen testnetwerk beschikbaar.

Na het opnieuw zoeken van zenders zal op 14 nog steeds de 720p versie van Nederland1 zitten, terwijl op positie 67 de 1080i versie te vinden is. Omdat het hier om een test gaat kan de helpdesk dit niet supporten. Opmerkingen en bevindingen zijn welkom op het Ziggo-Gebruikersforum, waar ook door Ziggo meegelezen wordt.

Eurosport HD

Op hetzelfde testnetwerk is ook Eurosport HD te zien op kanaal 65. Om deze met de Samsung DCB-H360R decoder goed te kunnen bekijken is er een software update beschikbaar. Via het menu kan de decoder voorzien worden van de nieuwe software. Als alle test goed verlopen zal Eurosport HD later op het gewone netwerk automatisch beschikbaar komen. Wel is het nodig de software van de Samsung decoder te updaten.