digitale kabeltelevisie

« OPTA wil analoog en digitaal keuze op de kabel Ziggo bevestigt support CI+ »Consument dik tevreden met analoge televisie

13 augustus 2008

kpmg.jpgIn de categorie "uit onderzoek is gebleken"; Nederlandse consumenten zijn niet overtuigd van de voordelen van digitale televisie boven analoge televisie. Volgens de consument levert het analoge beeld voldoende kwaliteit en is er geen reden om spontaan over te stappen op digitale televisie. Naast de tevredenheid met het huidige analoge beeld vormen de hoge prijsperceptie en de onbekendheid met de extra, interactieve mogelijkheden van digitale televisie de belangrijkste obstakels om over te stappen.

Dit blijkt uit onderzoek van KPMG en TNS NIPO onder ruim 1.100 Nederlanders. Eén op de vier Nederlandse huishoudens blijkt inmiddels te zijn overgestapt op digitale televisie. Slechts 4% is van plan digitale televisie op korte termijn spontaan in huis te halen. Van de onderzochte huishoudens die nog geen digitale televisie in huis hebben, is slechts 20% bekend met de mogelijkheden ervan. Bijna de helft is niet in staat om spontaan toepassingen van digitale televisie te noemen.

De Nederlandse consument blijkt weinig geld over te hebben voor het afnemen van films en muziek van de aanbieders van digitale televisie. Het gemiddelde bedrag dat de consument bereid is te betalen is met 3 euro relatief laag. Reclamevrije digitale televisie tegen betaling van een meerprijs kan bij de Nederlander evenmin op veel enthousiasme rekenen. Slechts 11% is bereid hiervoor meer te betalen.

Bron: KPMG