digitale kabeltelevisie

« Schagen FM digitaal bij Ziggo Schlager TV begint 31 oktober »Ziggo en UPC ruilen kabelnetten

16 september 2008

ziggo logoZiggo en UPC ruilen enkele kleinere kabelnetten met elkaar. Dat meldt Dutchmedia. Het gaat om kleine netwerken die een deel van een gemeente verzorgen, en omgeven zijn door een netwerk van de andere kabelaar. Zo gingen per 1 augustus 1200 klanten in Hattem over van UPC naar Ziggo, en 60 klanten in het dorpje Koedijk van Ziggo naar UPC. Per 1 oktober zullen de 3000 klanten van Ziggo in Muiden en Muiderberg overgaan van Ziggo naar UPC.

Decoders waardeloos

upc logoBij UPC wordt de decoder voor digitale televisie gehuurd, bij Ziggo moet een klant deze zelf kopen. Daarnaast worden er verschillende coderingsmethodes gebruikt, waardoor de apparatuur niet uitwisselbaar is. De voormalige klanten van Ziggo blijven dus zitten met decoders die bij UPC niet meer bruikbaar zijn. Klanten die minder dan een jaar geleden een decoder hebben gekocht krijgen een compensatie van 39,95 euro. Klanten die langer geleden een decoder hebben gekocht hebben pech. Ook duurdere decoders worden niet gecompenseerd. Bijvoorbeeld een Personal Video Recoder (PVR) zoals de Humax 9200 of de Samsung 850 kost in de winkel ongeveer 300 euro. Omdat deze PVRs alleen maar een digitaal kabelsignaal kunnen opnemen, en geen analoog signaal kunnen opnemen (ook niet via een SCART-ingang) blijven klanten dus zitten met een volkomen nutteloos apparaat wat ze alleen maar 2e hands kunnen verkopen.

Het nadeel van de verschillende technieken die de Nederlandse kabelaars hebben gekozen is dus niet alleen dat je blijft zitten met nutteloze spullen als je zelf verhuist, maar ook als je kabelaar besluit te verhuizen zit je met de gebakken peren.

Update 21-9-2008

Ziggo gaat digitale kijkers in Muiden en Muiderberg toch volledig compenseren voor de kosten van de aanschaf van digitale decoders. Dat maakt woordvoerder Gradus Vos van Ziggo bekend in het het tv-programma Kassa, de Verlenging. Gradus Vos vertelt dat alle abonnees met digitale televisie in de gemeente Muiden een brief zullen ontvangen van de kabelmaatschappij. Daarin staat een uitleg hoe zij hun apparatuur kunnen opsturen en dat zij daarvoor een volledige vergoeding krijgen.

De woordvoerder van Ziggo meldt verder dat de teruggestuurde decoders gratis beschikbaar zullen worden gesteld aan onder meer sportverenigingen en goede doelen. Bron: Kassa

Bron: Dutchmedia.