digitale kabeltelevisie

« Werkzaamheden SKV Veendam Nieuwe zenders bij UPC »Stichting Kabel Huissen draagt netwerk over aan Regiokabel

03 november 2008

regiokabel logoStichting Kabel Huissen (SKH) heeft het lokale kabelnetwerk overgedragen aan het eveneens in Huissen gevestigde Regiokabel. Huissen heeft de ‘niet op winst gerichte exploitatie’ van haar kabelnetwerk altijd gekoesterd. Klaas Nienhuis, voorzitter SKH: “We hebben altijd gezegd dat we het nooit zouden verkopen. Een eigen kabelnetwerk hoort bij Huissen. In het belang van onze abonnees hebben we nu toch besloten het netwerk over te dragen aan Regiokabel. Hierdoor kunnen de faciliteiten van het kabelnetwerk maximaal benut gaan worden. Bij de overdracht zijn belangrijke afspraken gemaakt over de kwaliteit van het netwerk, investeringen en het prijsniveau van de diensten. De Stichting blijft overigens toezicht houden op de activiteiten van Regiokabel.”

SKH beheerde het Huissense kabelnet al sinds het begin van de jaren ’80. Met de opkomst van de grote kabelmaatschappijen leek ook het kabelnetwerk in Huissen ten prooi te vallen aan overname. Maar de stichting voelde er weinig voor om met een grote partij in zee te gaan. In 2001 werd de stichting benaderd door RegioProviders (toen nog Betuwenet) uit Gendt, met de vraag of zij internet via de Huissense kabel mocht aanbieden. De samenwerking beviel zo goed dat in 2006 besloten werd om samen een onderneming (Regiokabel) te starten voor het aanbieden van digitale televisie. Ondertussen heeft de SKH 6000 abonnees, waarvan er 900 een abonnement op digitale televisie hebben. Het standaard analoge abonnement kost € 9,95 per maand, voor digitale TV moet € 5,90 extra betaald worden, inclusief huur decoder.

Digitale televisie

digit*k1
Huissen heeft gekozen voor een eigen type decoder dat gehuurd moet worden. Er wordt gebruik gemaakt van het Conax systeem voor codering van de zenders. De meeste kleine zelfstandige kabelbedrijven in Nederland hebben er voor gekozen om het Irdeto-systeem te gebruiken dat ook door Ziggo gebruikt wordt. Daarnaast heeft UPC zijn eigen type decoders, met Nagravision codering.

Bron: Regiokabel Huissen