digitale kabeltelevisie

« Europese Commissie keurt OPTA ingrijpen goed UPC heeft 648.000 digitale kijkers »Hoe werkt concurrentie op de REKAM kabel?

13 februari 2009

rekam-caiw
Net in de week dat de OPTA besluit dat de kabel open moet voor concurrentie komt de REKAM met een overzicht van abonnee-aantallen in 2007 en 2008. En dat is interessant, omdat REKAM al vanaf juni 2007 een concurrent (Caiw) op haar kabelnetwerk heeft. Nu is wat de OPTA wil wel iets anders dan de situatie in Gouda, OPTA wil ook concurrentie op het analoge pakket mogelijk maken, en bij REKAM is er alleen concurrentie voor digitale televisie. Daarnaast is het een relatief klein verzorgingsgebied, zodat we voorzichtig moeten zijn met conclusies.

REKAM biedt een analoog en een ongecodeerd digitaal pakket aan voor 6,60 per maand. Alleen ontbreken bij de REKAM een aantal zenders. BBC1 en 2 ontbreken omdat REKAM die niet door mag geven, de zenders Eurosport en Discovery zijn niet aanwezig omdat deze zenders betaald willen worden voor doorgifte.

Wie wil kan overstappen naar Caiw. Het analoge pakket blijft hetzelfde, daarnaast is een digitaal basispakket beschikbaar met 60 televisiekanalen (waaronder BBC, Eurosport en Discovery) voor 15,45 per maand. Toen Caiw in juni 2007 als concurrent begon was dit bedrag overigens nog 13,95 euro. Verder biedt Caiw nog diverse extra pakketten.

Uit de cijfers blijkt dat vrijwel vanaf het begin er 14.000 mensen zijn overgestapt naar (het duurdere) Caiw. Dat aantal groet niet hard meer, zodat op 1/10/2008 35,5% van de kabelabonnees een abonnement heeft bij Caiw.

Verder blijkt een afname van het totale aantal kabelkijkers, en dat terwijl het aantal mogelijke aansluitingen licht is toegenomen. In juli 2007 had nog 87,6% van de potentiële klanten een abonnement, in oktober 2008 was dit gedaald tot 79,3%. De daling komt volledig voor rekening van het REKAM deel. Dat is opvallend omdat REKAM één van de goedkoopste aanbieders is. Alleen het FTA-deel van DVB-T (Ned1,2,3 en de regionale omroep zijn gratis te ontvangen) en het Set Top Box-pakket van Canal Digitaal (4,95 per maand voor de publieke omroep en de SBS en RTL-zenders) zijn goedkopere manieren om televisie te kijken. Zelfs Digitenne is met 7,50 per maand duurder. Het lijkt er op dat klanten niet altijd op zoek zijn naar de goedkoopste aanbieder.

REKAM zelf geeft als verklaring voor de afgenomen abonnee-aantallen behalve de concurrentie van Canal Digitaal en Digitenne ook de sloop van een aantal grote woningprojecten, en het apart factureren nadat vroeger de rekening "verstopt" zat in de nota van het energiebedrijf. REKAM verwacht dat het aantal gebruikers weer zal toenemen, o.a. door oplevering van nieuwbouwprojecten.