digitale kabeltelevisie

« Ziggo; "Alphacrypt wordt niet bewust gesaboteerd" Ziggo wil "ontheffing van programmaraden" »



Hoorzitting CvdM over conflict tussen Ziggo en programmaraden

08 april 2009

kabelraden logoDonderdag 9 april houdt het Commissariaat voor de Media een hoorzitting in het conflict tussen Ziggo en de programmaraden "Programmaraad Multikabel" en "Programmaraad Breda e.o"

Onlangs heeft Ziggo in het hele gebied het analoge aanbod van zenders terug gebracht naar 30 kanalen. Ongeveer tegelijk werd bekend dat TV5 niet meer beschikbaar is voor analoge doorgifte. Veel programmaraden die TV5 wel in hun zwaarwegende advies hadden hebben daarop een aangepast advies uitgebracht. Vaak wordt daarin France 2 als vervanger voor TV5 aangewezen. Ook de programmaraad Multikabel deed dat, maar Ziggo wil France 2 niet analoog doorgeven. Daarnaast heeft ZIGGO besloten ook TVE uit het analoge basispakket te halen en op te nemen in het digitale aanbod van zenders. Ook TVE maakte deel uit van het advies van de programmaraad Multikabel.

De programmaraad van Breda adviseerde TVE en RAI UNO. Ziggo wil die niet analoog doorgeven. Ziggo stelt zich op het standpunt dat het advies voor TVE en RAI UNO wél opgevolgd wordt, maar dat deze zenders "terechtgekomen zijn" in het digitale standaardpakket.

Ook de programmaraad Zoetermeer en die van Utrecht hebben het CvdM gevraagd handhavend tegen Ziggo op te treden in soortgelijke conflicten.

De mediawet 2008 laat hier nog wat ruimte voor interpretatie. Over de verplichtte zenders (Nederland1,2,3, regionale en lokale omroep, 2 Vlaamse zenders) zegt de wet dat deze analoog doorgegeven moeten worden zolang een significant deel van de abonnees analoog kijken. Dat geldt ook voor digitale doorgifte van deze zenders "Als een significant aantal aangeslotenen op een omroepnetwerk programma-aanbod op digitale wijze ontvangt". Over de adviezen van een programmaraad zegt de wet alleen "De programmaraad adviseert de aanbieder van het omroepnetwerk welk vrij toegankelijk programma-aanbod op vijftien uitzendnetten voor televisie [...] ten minste verspreidt naar alle aangeslotenen op het netwerk." Geen woord over analoog of digitaal....

Overigens is niet geheel duidelijk hoeveel digitale kijkers Ziggo heeft. In de laatste persberichten heeft Ziggo het over 1.2 miljoen digitale abonnees, maar in het AD van 20 maart zegt John Burger van Ziggo dat al meer dan de helft van de klanten de "digitale techniek al in huis heeft". Doet zou betekenen dat een significant deel digitaal kijkt, en daarmee Ziggo ook verplicht is de lokale omroepen digitaal door te geven...

Bron: o.a. persbericht kabelraden.nl