digitale kabeltelevisie

« Start HDTV Publieke omroep Overeenstemming RTL en UPC over HDTV »Caiway test DVB-T via kabel

09 juli 2009

Dit is een test van CAIWAY voor TV's met ingebouwde DVB-T ontvanger.
Caiway doet tests met het doorgeven van digitale televisie waarbij DVB-T gebruikt wordt via de kabel. DVB-T is de techniek die normaal gebruikt wordt voor digitale televisie via de ether (ook bekend als Digitenne). De T staat voor terrestrial. Op de kabel wordt normaal DVB-C (cable) gebruikt. Beide technieken zijn niet uitwisselbaar, een DVB-C ontvanger kan niet gebruikt worden voor DVB-T, en andersom.

Bij de test worden twee frequenties gebruikt om in totaal 16 TV zenders ongecodeerd door te geven. Met een Digitenne-ontvanger (of TV met DVB-T tuner) aangesloten op de kabel zijn deze dan te ontvangen. De EPG is voorzien van de mededeling "DVB-T test CAIWAY; Dit is een test van CAIWAY voor TV's met ingebouwde DVB-T ontvanger. Aan deze testuitzendingen kunnen geen rechten worden ontleend" Eerder deze week was er in de tekst nog sprake van een proef van Caiway en Rekam.

DVB-T is niet beter dan DVB-C, en ook de capaciteit per frequentie is lager. Bij DVB-C wordt nu bij QAM64 38 MBit/seconde per frequentie doorgegeven. Als QAM256 gebruikt wordt is zelfs 50 Mbit haalbaar. Voor DVB-T is de maximale capaciteit 31,6 MBit per kanaal, en via de ether is dit vaak niet haalbaar omdat er extra foutcorrectie nodig is. DVB-T kan dus niet gezien worden als een opvolger of vervanger van DVB-C. DVB-C is bedoeld voor kabel waar weinig storing van buitenaf is, en er dus weinig foutcorrectie nodig is. DVB-T is speciaal ontwikkeld voor ethergebruik, waarbij rekening moet worden gehouden met storing, reflecties (van bergen of flats), en het gebruik van meerdere zenders met dezelfde frequentie (single frequency network, SFN) stelt ook speciale eisen aan de techniek.

Doel

Caiw wilde geen verdere informatie geven over het hoe en waarom van deze proef zolang de proef nog loopt. We kunnen dus alleen maar speculeren waarom Caiw DVB-T zou willen inzetten via het kabelnet. Omdat beide systemen niet uitwisselbaar zijn kan DVB-T doorgifte geen vervanging zijn van de gewone DVB-C doorgifte. Er kan dus hooguit sprake zijn van parallel doorgifte van een (beperkt) aantal kanalen.

Caiway is van plan om in 2010 helemaal te stoppen met doorgifte van analoge televisie. Er zullen in diverse huishoudens een redelijk aantal moderne televisies staan die voorzien zijn van een "digitale tuner" naast de gewone analoge tuner. Dat blijkt in de praktijk vaak een DVB-T tuner te zijn. Deze zouden na uitschakeling van het analoge signaal een losse decoder moeten gaan gebruiken, maar als de basiszenders ook in DVB-T beschikbaar zijn blijven deze toestellen bruikbaar.

Misschien is DVB-T doorgifte bedoeld als middel om klanten die overgestapt zijn naar Digitenne weer terug te lokken naar de kabel. Die klanten hoeven geen extra apparatuur meer te kopen om toch digitaal via de kabel te kunnen kijken. Zeker in het Rekam gebied waar Caiw en Rekam samenwerken en naast elkaar actief zijn zou dat aantrekkelijk kunnen zijn, omdat het tarief van de Rekam met 6,60 per maand lager ligt dan dat van Digitenne dat 7,50 per maand kost.

Met dank aan Eric Kiel voor de tip en de foto.