digitale kabeltelevisie

« Kabel Veendam geeft 555TV voor Haïti ongecodeerd door Caiway komt met goedkope DVB-T ontvanger »Software update beschikbaar voor Samsung DCB-H360R

23 januari 2010

hd_simulcast_logical_channel_descriptorOp de netwerken van Ziggo en Caiway is een update beschikbaar voor de Samsung DCB-H360R HDTV decoder. Met deze update wordt de hd_simulcast_logical_channel_descriptor ondersteund, dat betekent dat de HD-versies van Nederland 1, 2 en 3 op de voorkeursposities 1 t/m 3 komen, en niet meer zoals eerder op 71 t/m 73. Ook zou de stabiliteit verbeterd zijn.

HD Simulcast Logical Channel Descriptor

Elk kanaal krijgt door het kabelbedrijf een voorkeuzenummer toegewezen. Daarmee wordt bijvoorbeeld gezorgd dat RTL4 op 4 terecht komt. Daarvoor wordt een zogenaamde Logical_channel_descriptor gebruikt. Dat is een stukje stuurinformatie die door het kabelbedrijf met de televisiesignalen meegestuurd wordt. Elk kanaalnummer kan maar één keer gebruikt worden, anders snapt een decoder niet meer welke zender op welke plek moet. Daarom krijgen bij Ziggo bijvoorbeeld de HD-zenders van Nederland 1, 2 en 3 de positie 71, 72 en 73.

Deze descriptor kan dus niet gebruikt worden om de HD-versies van al bestaande kanalen te 'wisselen' met de SD-versie. Daarvoor is de hd_simulcast_logical_channel_descriptor bedacht. Deze geeft aan voor welke (SD)zender dit kanaal in de plaats moet komen. In het plaatje hiernaast zie je boven de hd_simulcast_logical_channel_descriptor die aangeeft dat Nederland 1 en 2 alternatieven zijn voor de zenders op plaats 1 en 2. Daaronder de gewone logical_channel_descriptor, die deze zenders op 71 en 72 plaatst.

Overigens wordt bij UPC een heel andere methode gebruikt om zendernummers te specificeren, het invoeren van hd_simulcast_logical_channel_descriptor zal voor UPC niet werken.