digitale kabeltelevisie

« UPC 38,4% digitaal Ziggo verwijdert zenders uit Totaalpakket, start apart Erotiekpakket »DVB-C over glasvezel bij Reggefiber

03 maart 2010

xmsnet logoReggefiber gaat in 2010 op haar glasvezel netwerken het basispakket televisie ook aanbieden met de DVB-C techniek. Daarmee kunnen televisies met ingebouwde digitale ontvanger direct gebruikt worden. Tevens kunnen de gewone kabeldecoders zoals die van Ziggo gebruikt worden bij Reggefiber.

Bij doorgifte via DVB-C gaat het alleen om de zenders die in het basispakket zitten, en ook al analoog worden doorgegeven. Voor HDTV kanalen en Video On Demand moet nog steeds gebruik gemaakt worden van de losse IPTV decoder.

Bij een glasvezelaansluiting worden er twee vezels gebruikt; één voor IP-verkeer (internet) en digitale televisie volgens het IPTV-protocol. De tweede vezel wordt gebruikt voor analoge televisie, en binnenkort dus ook voor digitale televisie via DVB-C.

Dit betekent dat de Ziggo kastjes die nu al worden gebruikt, ook op de glasvezel infrastructuur kunnen werken. Ook TV’s met een ingebouwde DVB-C ontvanger zouden rechtstreeks aangesloten kunnen worden. XMS zal bij introductie van DVB-C een lijst verstrekken met ontvangers die werken op het XMS netwerk. De TV kanalen geleverd door XMS worden ongecodeerd doorgegeven en daardoor is een smartcard niet nodig.

Bron: xms net