digitale kabeltelevisie

« Bespreking interactieve Cisco 8455DVB decoder Penthouse HD bij Caiway »Kabel Noord stapt volledig over op QAM256

17 mei 2010

kabel noord digitaalKabel Noord is als eerste kabelexploitant in Nederland volledig overgestapt op het gebruik van QAM256 als modulatie techniek. Afgelopen week is het netwerk ge-upgrade, en zijn alle frequenties omgezet naar QAM256. Daarvoor gebruikten al 9 frequenties QAM256 als modulatie In totaal gebruikt Kabel Noord 16 frequenties voor digitale televisie.

Door het gebruik van QAM256 modulatie in plaats van het tot nu toe gebruikelijke QAM64 kan er 33% meer data per kanaal worden doorgegeven. Per kanaal/transportstream (dat evenveel ruimte inneemt als één analoge zender) kan met QAM256 50.6 MBits/seconde doorgegeven worden. Bij QAM64 is dat 38 Mbits/seconde. Een mogelijk nadeel is wel dat QAM256 gevoeliger is voor storingen, bijvoorbeeld door gebruik van slechte kabels.

Bij Kabel Noord worden dezelfde decoders gebruikt als bij Ziggo en de andere kabelbedrijven die gekozen hebben voor Irdeto,. Deze decoders zijn allemaal geschikt voor het gebruik van QAM256. Gevolg van deze upgrade is wel dat voor het instellen van de decoder iets andere gegevens gebruikt moeten worden, bij QAM-modulatie moet voor 256 QAM gekozen worden.

Ziggo/@Home heeft eerder al wel een experiment gehouden met het gebruik van QAM256, en de regio Gorredijk draait nog steeds op QAM256. Ook voor Video On Demand wordt bij Ziggo QAM256 gebruikt.