digitale kabeltelevisie

« Uitbreiding HDTV pakketten UPC en Delta UPC introduceert CI+ »Zwitserse Cablecom beëindigt opnameblokkering CI+

10 september 2010

cablecom logoHet Zwitserse kabelbedrijf Cablecom heeft per 1 september een einde gemaakt aan de algemene opnameblokkering voor CI+ gebruikers. Cablecom (een dochteronderneming van UPC) heeft in mei de CI+ module geïntroduceerd onder de naam 'DigiCard'. Vanaf het begin was het volledig onmogelijk om de digitale programma's op te nemen, bijvoorbeeld op in TVs geïntegreerde PVRs. Vanaf nu kunnen programma-aanbieders zelf dynamisch bepalen op welke zenders ze opname-beperkingen willen gebruiken. Tot nu toe eist geen van de Zwitserse zenders dergelijke beperkingen.

Van de Zwiterse 'Preisüberwacher' mocht Cablecom de invoering van CI+ niet gebruiken om het gebruik en opslag van programma's te beperken, anders dan door de programma-aanbieders nadrukkelijk werd geëist. De algemene opnameblokkade was daarmee strijdig, reden voor de 'Stiftung für Konsumentenschutz' daartegen te protesteren. De SKS is blij met het eind aan de opname-blokkade, maar blijft wel pleiten voor het gebruik van gewone CI (ipv CI+), en het onversleuteld doorgeven van het basisaanbod.

Zwitserland lijkt voor UPC de proeftuin te zijn voor experimenten met het gebruik van CI+. Bij succes zou UPC overwegen ook in andere landen CI+ te introduceren.

Bron: Cablecom, SKS