digitale kabeltelevisie

« Versie 1.0.0 DVB Inspector gereleased Ziggo televisie heeft 66,6% marktaandeel »Ziggo introduceert Interactieve CI+ Module

15 juli 2013

quantis interactieve ci+ 1.3 moduleZiggo heeft een CI+ module op de markt gebracht waarmee interactieve tv rechtstreeks via de televisie gekeken kan worden zonder een externe decoder te gebruiken. De Conditional Access Module (CAM) voldoet aan de CI+ 1.3 standaard. Om interactieve diensten via deze module te kunnen bekijken moet ook de TV deze 1.3 versie ondersteunen, en moet de TV "connected zijn". Dat zijn alleen toestellen uit 2013. Ziggo heeft een lijst gepubliceerd van toestellen die (na een softwareupdate) geschikt zijn voor gebruik met deze CAM.

De nieuwe CAM kan wel gebruikt worden in oudere toestellen die alleen CI+ 1.2 ondersteunen, maar dan alleen om gewoon digitale televisie te bekijken. Zo kunnen ook oudere CI+ 1.2 CAMs gebruikt worden in nieuwe 1.3 toestellen, maar ook dan alleen voor gewone digitale TV.

Dat de CAM beschikbaar is wil niet meteen zeggen dat hiermee nu ook de interactieve diensten via CAM gebruikt kunnen worden. Interactieve Televisie via CI+ is eind 2013 pas daadwerkelijk beschikbaar. Deze optie wordt dan automatisch beschikbaar gemaakt via een software-update.

Interactieve TV via de CAM maakt gebruik van dezelfde techniek die ook gebruikt wordt voor de Humax (5100, 5200 en 5300) en Samsung (7140A) en (7140B) interactieve decoders. De graphische interface wordt daarbij door Ziggo in de "cloud" gegenereerd, en als tijdelijk TV-kanaal naar de decoder gestuurd. Opdrachten van de decoder naar de virtuele settop-box in de cloud worden via internet verstuurd. Daarvoor is het niet noodzakelijk om internet van Ziggo te gebruiken.

Bron: Ziggo