digitale kabeltelevisie

« 81,1% Ziggo klanten kijkt digitaal 66,6% UPC klanten kijkt digitaal »Delta gebruikt HbbTV voor interactieve TV

04 november 2013

delta logoVoor einde van dit jaar introduceert Delta-kabel het interactieve tv-kanaal ‘Portaal van Zeeland’, Het Portaal van Zeeland biedt een gevarieerd aanbod van landelijk bekende toepassingen zoals Uitzending Gemist, NU.nl en Buienradar gecombineerd met regionale en lokale toepassingen die specifiek gericht zijn op Zeeland, zoals Zeeuwse nieuws en het lokale weerbericht.

HbbTV

Wie kijkt met een nieuwe SmartTV (vanaf 2013) met digitale tv module (CI+)hoeft waarschijnlijk geen aparte interactieve ontvanger aan te schaffen om DELTA Interactieve TV te kunnen gebruiken. De nieuwste generatie SmartTV’s beschikken namelijk standaard over de techniek “HbbTV” (Hybrid Broadcast Broadband Television), Dit is een open standaard die tv combineert met internetdiensten. Het gewone digitale tv-signaal dat via de kabel wordt ontvangen kan zo verrijkt worden met extra informatie. Met HbbTV is het mogelijk extra informatie direct met de rode knop op te roepen.

Decoder

Om zonder smart-TV gebruik te kunnen maken van dit interactieve tv-kanaal is de nieuwe interactieve HD ontvanger van Humax nodig (type HD FOX C), speciaal geschikt voor DELTA Interactieve TV. Deze interactieve ontvanger heeft een adviesprijs van € 199,-. De HD FOX C beschikt niet over een ingebouwde harde schijf, maar is wel “PVR-Ready”. Door een externe harde schijf aan te sluiten op deze interactieve ontvanger wordt opnemen, pauzeren en terugspoelen mogelijk. De Humax HD FOX C beschikt over twee tuners, waarmee één zender gekeken kan worden en tegelijk een andere zender opgenomen.

Uitbreiding ongecodeerde zenders

Een beperking van de nieuwe Humax decoder is dat daarmee niet tegelijk een gecodeerde zender bekeken en een andere gecodeerde zender opgenomen kunnen worden. De decoder heeft weliswaar twee tuners, maar kan slechts één zender tegelijk decoderen. Op dit moment worden de volgende zenders bij DELTA ongecodeerd doorgegeven: Ned1 (HD), Ned2 (HD), Ned3 (HD) en Omroep Zeeland. Op termijn wordt het aanbod ongecodeerde zenders uitgebreid, zodat de opnamemogelijkheden van de interactieve HD ontvanger ruimer worden.

Internet

Om gebruik te kunnen maken van alle interactieve mogelijkheden is een internetabonnement van ZeelandNet noodzakelijk. Wie wel klant is bij DELTA voor digitale tv, maar een internetabonnement elders heeft, kan niet alle interactieve diensten gebruiken. De interactieve diensten die veel bandbreedte gebruiken, zoals Uitzending Gemist en films huren via Videoland, zijn alleen met een ZeelandNet internetverbinding te gebruiken.

Bron: Delta