digitale kabeltelevisie

« 66,6% UPC klanten kijkt digitaal Voetbal On Demand daalt met 85% bij Ziggo »Uitstel besluit verplichting doorgifte HbbTV

24 december 2013

HbbTV logoEr is voor maart 2013 geen besluit te verwachten over een mogelijke verplichting om interactieve diensten zoals HbbTV te gaan doorgeven. Dat blijkt uit een uitstelbrief die staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan de tweede kamer gestuurd heeft.

Tijdens de behandeling van de wijziging van de mediawet in juni vroeg de tweede kamer in een motie van Van Dam/Huizing de regering om met omroepen en pakketaanbieders te gaan overleggen over de doorgifte van extra diensten naast het hoofdsignaal. Daarbij gaat het om zaken als ondertiteling, gesproken ondertiteling voor blinden en slechtzienden, HbbTV, RDS, etc. Daarnaast was de vraag van de kamer voor het eind van 2013 verslag uit te brengen over de voortgang van die gesprekken, en eventueel door een ministeriƫle regeling de doorgifte van ondertiteling en gesproken ondertiteling te gaan verplichten.

De minister heeft 13 partijen (SBS, RTL, FOX, NPO, UPC, KPN, Ziggo, M7 Group (Canal Digitaal), Vodafone, LG, Samsung, TP Vision (Philips) en het HbbTV Forum Nederland) gevraagd aan het overleg mee te doen, en ook om op 1 oktober 2013 een position paper aan te leveren. Met dit paper heeft elke partij de gelegenheid gehad zijn gezichtspunten naar voren te brengen. Daarna is een rondetafelgesprek georganiseerd waaraan ook TNO, EZ en OCW mee deden. TNO gaat de technische aspecten van een doorgifteverplichting uitzoeken, de ministeries zijn aan het bestuderen of het Europese recht ruimte biedt voor de verplichte doorgifte van (interactieve) televisiediensten.

HbbTV

HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) is een techniek die een koppeling maakt tussen televisie en internet. Bij het televisiesignaal wordt een extra signaal meegestuurd (vergelijkbaar met teletext) waarmee extra diensten opgeroepen kunnen worden. Meestal zal daarvoor een internetverbinding nodig zijn, maar dat hoeft niet per se. Hiermee kan een omroep zelf bepalen welke diensten gekoppeld worden aan 'zijn' omroepsignaal. Dat kan een programmagids zijn, maar ook een dienst als uitzending gemist. In de meeste Europese landen is ondertussen de HbbTV standaard ingevoerd.

In Nederland biedt de NPO heeft op dit moment een beperkte HbbTV dienst, die voornamelijk bestaat uit een EPG en uitzending gemist. Dit signaal is beschikbaar via DVB-T ("Digitenne"), satelliet en een aantal kabelaars (Caiway, Veendam). De grootste kabelaars UPC en ZIggo geven het signaal niet door.

UPC heeft een andere vorm van interactieve TV, gebaseerd op de "OpenTV" standaard. Daarmee kan er ook een rode knop gekoppeld worden aan een zender, waarmee een applicatie gestart kan worden. Daarmee kan bijv. geld gedoneerd worden voor acties als Serious Request.

Ziggo zegt dat ze ook interactieve TV leveren, en op een aantal decoders is inderdaad de rode knop actief. Met die rode knop wordt "interactieve televisie" gestart, maar dat is enkel een Video On Demand service waar films en/of TV programma's besteld kunnen worden. Er is geen verband tussen de bekeken zender en de opgeroepen dienst.