digitale kabeltelevisie

« Themakanalen Details digitaal pluspakket bij Multikabel »Kamervragen over themakanalen

03 december 2004

VVD-Tweede Kamerlid Fadime Örgü heeft een serie vragen ingediend over de nieuwe themakanalen van de publieke omroep bij Media-staatssecretaris Medy van der Laan;

1. Heeft u kennis genomen van het (gedeeltelijk gerealiseerde) voornemen van de VPRO vier digitale themakanalen te beginnen? (www.vpro.nl/programma/themakanalen)

2. In welke mate maken de themakanalen publiek gefinancierde content beschikbaar die nu op de plank van de publieke omroep is blijven liggen?

3. Deelt de staatssecretaris de mening dat de publieke omroep geen digitale kanalen mag inrichten die qua inhoud concurreren met commerciële televisie?

4. Wat heeft de staatssecretaris met de publieke omroep over de inhoud van themakanalen afgesproken?

5. Uit welke middelen worden de afzonderlijke themakanalen gefinancierd?

6. Hoe duur is een digitaal net ten opzichte van een traditioneel net?

7. Komt er reclame op één of meerdere van de VPRO netten? Zo ja, deelt u de mening dat zulks een bedreiging betekent voor de toekomst van digitalisering en commerciële (betaal)televisie in Nederland en derhalve onwenselijk is?

De VVD denkt dat het aanbieden van themakanalen een bedreiging is voor de digitalisering van televisie. Het is wel concurrentie voor de commerciele aanbieders, maar die komen voorlopig niet verder dan afwachten (zie de opmerkingen van John de Jong van RTL Nederland op het vecai seminar) tot er voldoende marktaandeel is. Het bekende kip-ei probleem, waar de publieke omroep nu eens voor broedkip speelt.

Wel mag er een digitaal parlementskanaal komen;"een digitaal parlementskanaal op de leest van het Amerikaanse C-Span. De omroep kan vooralsnog beter alle tijd en energie voor digitale televisie in een project steken dat de democratie in de huiskamer brengt; Eerste Kamer, Tweede Kamer, Europees Parlement, meerdere vergaderingen op één digitaal kanaal.", maar dan een zonder kritiek; "Op zo’n digitaal parlementskanaal kan men zonder journalistieke analyse, opinie en commentaar, zonder redactionele keuzes en zonder mogelijke verdraaiingen van de waarheid kennis nemen van de activiteiten van volksvertegenwoordigers en politici."

Behalve dat dit de geur heeft van een gemeenteraad die alleen subsidie aan een lokale omroep wil geven op voorwaarde dat de maandelijkse raadsvergadering helemaal uitgezonden wordt (om de politiek onder de mensen te brengen, niet uit mediageilheid...), wordt er ook aan voorbijgegaan dat ook hier redactionele keuzes gemaakt moeten worden. Wat als er meerdere vergaderingen tegelijk zijn? Als er geen vergaderingen zijn, wat herhaal je dan? Samenvattingen maken politiek begrijpelijk, maar dat mag niet want dat zijn keuzes... Zelfs camerastandpunt is een een redactionele keuze (In de UK is zelfs vastgelegd wie er wanneer in beeld moet komen. Daarbij vergeleken stellen de regels van de KNVB niets voor.)

De vergelijking met CSPAN gaat ook niet op, want daar stikt het van de Call-in programma's (dus meningen), en het wordt betaald met giften, niet door de staat.

Reageert de publieke omroep een keer 'snel' op nieuwe techniek, is het niet goed omdat de commerciëlen nog niet begonnen zijn (terwijl ze al jaren over themakanalen praten, maar niet durven).

Eens?/oneens? Zet het in het commentaar!