digitale kabeltelevisie

« Themakanaal Geschiedenis begint 27 februari Live voetbal en keuze-tv breekijzers voor Versatel »Casema gokt op on demand en M$

04 februari 2005

tvd logoUit de Emerce; Casema wil tv-series on demand aanbieden;

"Casema wil ook populaire televisieseries 'on demand' gaan aanbieden. Daarbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan populaire series zoals '24' en Six feet under, maar ook aan Nederlandse producties zoals Baantjer. Vrijdag lanceerde het kabelbedrijf zijn al eerder aangekondigde filmportal."

"Nu wil Casema echter ook zelf met de televisieproducenten om de tafel om te kijken of bepaalde tv-series ook 'on demand' kunnen worden aangeboden. 'Nu zijn we nog niet zover, maar dat is zeker iets dat we in de nabije toekomst willen gaan aanbieden,' zegt directeur Marc Putman, directeur business development van Casema. "Wie nu nog een dvd-box van zijn favoriete televisieserie koopt, is straks bij ons stukken goedkoper uit," verduidelijkt hij."

Hij vergeet te zeggen dat als je een DVD koopt je zo vaak kan kijken waar en wanneer je wilt. Je kan hem ook eens uitlenen aan, of meenemen naar vrienden. Bij de films on demand zoals vandaag gestart heb je maar 48 uur om de film te bekijken.

"Tot nu toe biedt Casema de beelden alleen aan via de pc, maar uiteindelijk wil Putman ze via Windows Mediacenter ook beschikbaar stellen op de televisie. Daarover worden inmiddels gesprekken gevoerd met Microsoft. Bedoeling is de digitale set top box van Casema in Windows Media Center te integreren. De dienst werkt al wel via de Palmbutler (een schakelkastje tussen de pc en de tv). Die dienst zal bij wijze van proef aan een kleine groep mensen worden aangeboden."

Een opvallende keuze voor Microsoft technology. Tot nu toe bepaalde een kabelmaatschappij alleen waar we naar keken (met een klein beetje inspraak voor een programmaraad). Het lijkt er op dat de kabelmaatschappij nu ook wil bepalen waarop we TV kijken (door kabelmij goedgekeurde decoders, microsoft mediacenter..) Ook het filmportaal dat vandaag gestart is werkt alleen met M$ techniek.

Persoonlijk denk ik wel dat er integratie gaat komen van broadcast technieken, en on-demand techniek, binnen een apparaat. Dat bestaat in de USA al in de vorm van een Ti-Vo recorder. Maar om nu meteen je al helemaal uit te leveren aan Microsoft... Kies liever een open standaard die iedereen kan ondersteunen, en als Microsoft dan ook in die markt mee wil spelen met een goed werkend product, prima...

Lees verder bij Emerce