digitale kabeltelevisie

« Abonnee Cijfers Multikabel Casema lost capaciteitsprobleem over 1.5 maand op »Duitsland: ARD en ZDF ongecodeerd op digitale kabel

11 februari 2005

kabel bwVia Broadband TV Nieuws; leuk ter vergelijking met Nederland;

"De Duitse publieke omroepen ARD en ZDF hebben een overeenkomst gesloten met de opeen na grootste kabelaanbieder Kabel Baden-Württemberg GmbH & Co. KG (Kabel BW), over de digitale verspreiding via de kabel. Alle digitale kanalen van de beide omroepen zullen gratis en ongecodeerd worden verspreid naar de abonnees,die daarmee deze zenders met een eenvoudige 'zapperbox' kunnen ontvangen. De overeenkomst loopt tot en met 31 december 2007 en omvat niet alleen de reguliere netten ARD en ZDF alsmede de zogenaamde 'derde netten', maar ook alle digitale themakanalen zoals ZDF.docu, Phoenix, 3Sat en dergelijke. Dit is het aanbod in 'ARD Digital' en 'ZDFvision'. Het gaat omin totaal 23 tv-kanalen en 25 radiozenders. De kabelmaatschappijen mogen hun abonnementsgeld niet verhogen voor het doorgeven van deze kanalen. 'Het is belangrijk voor ons dat kijkers geen dure pay-tvboxen hoeven aan te schaffen om onze programma's te ontvangen,' zegt ZDF intendant Markus Schächter. Een eenvoudige digitale kabeltuner is voldoende, een Conditional Access module is niet nodig. Wie de interactieve toepassingen wil gebruiken moet wel een MHP-apparaat kopen."

In Nederland zijn, met uitzondering van Caiway, alle zenders gecodeerd op de digitale kabel, ook die in het 'gratis' digitale basispakket. De themakanalen van de publieke omroep, zoals 3voor12 TV, Holland Doc en /Geschiedenis zitten zelfs in premiumpakketten zodat daarvoor extra betaald moet worden. Niet zo vreemd dan dat de publieke omroep geld wil vragen voor de themakanalen.

Een ander verschil is dat in Duitsland de commercieële zenders zoals RTL en SAT 1 niet op de digitale kabel doorgegeven willen worden. Dit omdat ze bang zijn dat kijkers gebruik maken van digitale videorecorders, en dan reclames gaan overslaan. Wel zitten deze zenders in de duitse versie van Digitenne, DVB-T: Das ÜberallFernsehen. Alsof dat niet op video op te nemen is...