digitale kabeltelevisie

« 'Experts' twijfelen aan haalbaarheid plannen Versatel Casema wil alsnog een nationale kabelfusie »Joop Daalmeijer: De themakanalen komen er wel

18 februari 2005

Publieke omroep logoIn de Spreekbuis een gesprek met Joop Daalmeijer, die de themakanalen voor de publieke omroep zou gaan opzetten, maar nu vertrekt naar de wereldomroep.

"Joop Daalmeijer ziet de toekomst van de themakanalen zonnig in. 'De themakanalen komen er wel, dat verandert niet als er een functionaris weg gaat', vindt hij. 'Vooral de VPRO heeft een sterke positie. Inhoudelijk en technisch loopt men ruim voor op andere omroepen. Ook Bernadette Slotboom van NOS RTV heeft sterke kaarten in de hand met nieuws, met sport en het parlement. BNN is ook al ver met het ontwikkelen van kanalen voor jonge kijkers. En voor nieuwe Nederlanders, een van de speerpunten van de publieke omroep. De Publieke Omroep als geheel heeft natuurlijk een bevoorrechte positie door het archief, en doordat de Publieke Omroep heel veel programma's zelf maakt en daardoor soms de rechten heeft. Bij de commerciƫle zenders ligt dat ingewikkelder, want die zijn opgezet als publishing broadcasters en produceren daarom veel minder zelf.'"

"Dat de omroepen met eigen themakanalen komen heeft niets met zijn besluit te maken, beklemtoont Daalmeijer. 'Nee niks. Helemaal niks. En volgens mij starten omroepen helemaal geen eigen themakanalen zelfstandig. De Raad van Bestuur stelt het boeket aan kanalen samen, zorgt voor de uitspeeltechniek en stuurt de onderhandelingen aan met kabelaars en telecombedrijven. Inhoudelijk zijn omroepen natuurlijk wel voor hun kanalen verantwoordelijk, zelfstandig of samen met anderen. De VPRO zegt bijvoorbeeld over Holland Doc: Laat anderen maar komen met hun prachtige documentaires, wij zorgen wel voor de plaatsing. Dat is een goeie houding, die past binnen samenwerking. En samenwerking is bij themakanalen een basis voor succes.'"