digitale kabeltelevisie

« Canal plus en Voetbalkanaal bij Multikabel Deltakabel begint met digitale TV »Multikabel bouwt eigen kopstation

27 mei 2005

multikabel logoUit het jaarverslag van Primacom (de huidige eigenaar van Multikabel) blijkt dat Multikabel een eigen digitaal kopstation gaat bouwen en niet langer afhankelijk wil zijn van Mediakabel;

"For the provision of our digital television product, Multikabel is currently dependent on Mediakabel. Mediakabel is a consortium of cable companies in which we have a minority interest. During 2005, Multikabel expects to finalize the building of its own digital headend, and will therefore be no longer dependent on Mediakabel for the provisioning of the digital program streams. The Mediakabel operating agreement expires in December 2005."

"In March 2000, Multikabel acquired a 15.71% share in Mediakabel B.V., a consortium established by a group of Dutch cable television operators in 1997 for the purpose of developing and introducing digital broadcasting services in the Netherlands. Mediakabel provides a full range of operational services to the consortium, in exchange for which each member of the consortium, including Multikabel, pays a fee to Mediakabel based on the number of subscribers in its service area. The services Multikabel receives from Mediakabel will gradually diminish in 2005, since Multikabel has started to build its own digital headend."

Eerder al gaf Casema aan zonder Mediakabel verder te willen. Casema is nooit aandeelhouder van Mediakabel geweest, en nam alleen maar diensten af.

De andere aandeelhouders van Mediakabel zijn UPC en Essent. UPC is mede-eigenaar geworden door overname van aantal kabelnetten, en lijkt vooral de afloop van de bestaande verplichtingen af te wachten. Essent is voor een deel van zijn zenderaanbod en techniek ook niet meer afhankelijk van Mediakabel.

Behalve techniek levert Mediakabel ook 'Front Office' services, zoals helpdesk diensten.

Update 29/05/2005

Dutchmedia heeft weer eens betere bronnen/contacten, (dat is als compliment bedoeld!) en weet te melden dat "UnitedGlobalCom (UPC), Multikabel/Primacom en Essent Kabelcom hebben besloten Mediakabel te liquideren voor het einde van dit jaar. Mediakabel werd in 1996 opgericht door de gezamenlijke kabelaars met als doel gezamenlijke digitale kabeltelevisie via de kabel te realiseren. Nadat dit gezamenlijke initatief mislukte (onder de naam Mr Zap) werd Mediakabel een facilitair bedrijf dat aan de aandeelhouders en Casema de signalen voor digitale kabeltelevisie leverde."

"Volgens woordvoerders van de betrokken kabelexploitanten zullen de exploitanten hun digitale kabelsignalen nu zelf faciliteren en worden eigen digitale kopstations gebouwd. Woordvoerder Jan Bakker meldt daarbij dat er voor Essent Kabelcom geen verder toegevoegde waarde bestaat om Mediakabel te laten voortbestaan."

Als ik erg achterdochtig denk zou ik nog een andere reden kunnen bedenken; Zonder gemeenschappelijke infrastructuur is het makkelijker om te beweren dat concurrentie op het kabelnet technisch niet mogelijk is. Nu is het nog zo dat het gemeenschappelijke deel van de signalen ook hetzelfde autorisatie-mechanisme gebruikt. (Via-access of Irdeto). Nu kan je nog een UPC via-access kaart in het Essent gebied gebruiken, dat heb ik zelf wel eens geprobeerd. Je krijgt dan het UPC aanbod te zien (voorzover technisch doorgegeven.) Dat betekent wel Reality TV kijken, maar geen Private Gold. Nu is het prijstechnisch niet interessant om tegen UPC prijzen te kijken, maar andersom zou dat wel eens het geval kunnen zijn.

Door het verbreken van de gemeenschappelijke infrastrucuur gaan dit soort verbindingen verloren. Als bijv. een KPN (of andere partij) toegang tot de de kabel zou krijgen, zou Mediakabel een ideale plek zijn om landelijk in te koppelen. Zonder een Mediakabel moet met elke kabelaar apart toegang geregeld worden.

Ik geef het toe, dit is nogal speculatief...