digitale kabeltelevisie

« Overname Multikabel loopt vast Canal plus en Voetbalkanaal bij Multikabel »Toezichthouder Opta verdenkt kabelaars

19 mei 2005

optaHet Financieele Dagblad (registratie verplicht) loopt alvast vooruit op de resultaten van het onderzoek van de OPTA naar de omroepmarkt zoals die vandaag bekend worden gemaakt;

"Opta wil dat de grootste kabelexploitanten van Nederland hun boeken openstellen voor de toezichthouder. Opta wil onderzoeken of UPC , Casema, Essent, Multikabel en Delta aan consumenten wel een redelijke prijs vragen voor hun basispakket televisiezenders."

"Dat zegt Opta-voorzitter Jens Arnbak in een gesprek met deze krant. De Opta presenteert vandaag de resultaten van zijn onderzoek naar de omroepmarkt. Arnbak stelt dat de abonnementstarieven van de grote kabelaars veel sneller stijgen dan de inflatie."

"Opta concludeert dat hij moet ingrijpen in de kabelsector, omdat de vijf grootste kabelbedrijven dominante marktpartijen zijn. Concurrerende tv-aanbieders zoals KPN (Digitenne) en satelliet-tv zijn ook de komende jaren geen serieuze concurrentie voor de kabel. Kleinere kabelbedrijven hoeven geen inzicht te geven in hun transportkosten."

De kabelsector heeft op voorhand al de aanval gekozen; volgens de directeur van Casema kan de OPTA opgeheven worden.

Lees het persbericht en het hele dossier bij de OPTA.