digitale kabeltelevisie

« Software update voor Samsung beschikbaar Versatel kiest voor satelliet »SBS wil geld voor doorgifte themazenders

14 juni 2005

sbsVia kabelraden

"SBS overweegt zijn nieuwe themazenders niet via de kabel aan te bieden maar uitsluitend via KPN breedband. KPN wil namelijk betalen voor de doorgifte. Eric Eljon van SBS: 'In Nederland is het nog steeds gebruikelijk dat aanbieders van content betalen. In de rest van de wereld is dat omgekeerd. Wij vinden dat er wat tegenover het leveren van content moet staan.' UPC zegt verrast te zijn."

UPC zal zeker verrast zijn, volgens de mediamonitor heeft UGC Europe (moederbedrijf van UPC) 21,2% van de aandelen van SBS. Zou een beetje vreemd zijn als ze dan niet de themakanalen mogen doorgeven.

Overigens komt het wel voor dat er betaald wordt aan zenders; Discovery Channel, Animal Planet en Eurosport worden al betaald. Uit het jaarverslag van Primacom, moederbedrijf van Multikabel; "We pay €0.17017 per analogue subscriber per quarter for Discovery Channel,
€0.15000 for Animal Planet and €0.25491 for Eurosport. Besides simulcasting Discovery Channel and Animal Planet in analogue and digital we broadcast the Discovery channels Civilization, Travel & Adventure and Science exclusively in our digital Plus Package at a cps/month of €0.05000 per channel.
"

Alleen moet je dan wel content te bieden hebben waar kijkers voor willen betalen, voor een Discovery achtig kanaal is dat wat mij betreft duidelijker dan voor een kanaal met 24 uur shownieuws zoals TV10.