digitale kabeltelevisie

« Casema: Opta mag snel verdwijnen Gaat OPTA ingrijpen in kabeltarieven? »SBS plant weer digitaal kanaal TV 10

22 april 2005

sbsO.a. via BNR Nieuwsradio;

SBS roept weer eens dat ze een themazender gaan beginnen. Maar deze lijkt meer bedoeld om John de Mol te pesten, dan een serieuze zender;

"SBS Broadcasting begint op 1 september dit jaar een nieuwe digitale televisiezender: TV 10. Deze zender gaat zeven dagen per week nieuws uit de wereld van showbizz, entertainment, televisie en theater brengen, schetste een SBS-woordvoerder vrijdag."

"Basis voor het nieuwe kanaal is het programma Shownieuws, dat iedere dag op SBS6 is te zien. Shownieuws zal dagelijks op TV 10 worden herhaald, geactualiseerd en uitgebreid."

"Naast TV 10 bereidt SBS Broadcasting de lancering van andere nieuwe digitale televisiezenders voor. Begin maart presenteerde Patrick Tillieux, voorzitter van de Raad van Bestuur van SBS Broadcasting, al plannen voor drie digitale kanalen: het doe-het-zelf-kanaal 'Klussen en Wonen', de zender 'I Love' met series uit de jaren '70 en '80 en 'Veronica Vibes', met tips over uitgaan, trends en vrijetijdsbesteding. Wanneer deze kanalen van start gaan, moet nog worden bepaald."

Wel opvallend dat de begindatum voor de andere kanalen nog niet bekend is, maar die van TV 10 wel. Toevallig ook de begindatum van 'Tien' van Talpa.

"Een zendernaam met het cijfer tien is dezer dagen in. Deze week maakte John de Mol namelijk bekend dat zijn nieuwe tv-zender Tien gaat heten. TV 10 is een omstreden naam uit het tv-verleden. Joop van den Ende poogde met de naam TV10 (zonder spatie) eind jaren '80 een Nederlandse commerciƫle zender te beginnen. Dat project strandde wegens tegenspartelende politici."

TV10 bestaat op dit moment al. Gelijk met TMF werd ooit TV10 opgericht (en is echt gaan uitzenden). Later is dat station ooit nog TV10 Gold gaan heten. Daarna werd het Fox. Daarvan bleef alleen de kinderprogrammering over, Fox Kids, wat tegenwoordig Jetix heet. In de avonduren was op dat station V8 te zien (toen al in handen van SBS) en nu Veronica. Maar de zendmachtiging van de zender is in handen van TV10 b.v., zodat zij ook de boetes krijgen bij overtreding van reclameregels. En wie zijn er eigenaar van TV10 b.v? SBS en Fox Kids b.v.